Az év orosz szava – 2008

2009. 01. 29. nincs hozzászólás

Oroszországban évente megválasztják az év szavát. 2008 végén nyelvészek és filozófusok döntöttek a díjazott szavakról.

A Novaja Gazeta olvasói által beküldött javaslatokból megválasztották 2008 szavait.
pics1
Első helyre került a krízis szó, s ezzel jelentősen megváltozott életünket fejezték ki (2007-ben a glamour ‘ragyogás’ szó volt a győztes – l. az előző évi „nyerteseket”: Édes Anyanyelvünk 2008/2. sz.  9. o.). A listában szerepelt még a „коллайдер” (collider – ‘Nagy Hadronütköztető’), főként a nyugtalanító, esetleges pusztító hatására utalva; a „nagyhatalmiság” és a háború.
A Szleng és a neologizmusok kategóriájában az ironikusan hangzó „пазитифф” nyert – a pozitív szó orosz kiejtés szerint leírva. A fiatalok és az internetes nyelvhasználatból származik ez a fajta „helytelen” írása a szónak. Jelentését tekintve tréfás reagálás a komolyságot igénylő dolgokra. Egy ponttal lemaradva második helyen az Obamanna végzett (nyelvi játék Obama nevével és a manna szóval).
Megválasztották az év kifejezését is, mégpedig a Medvegyev elnök által használt „rémisztgeti az üzleti életet” – erről és további „medvécskéről” (Medvegyev elnök jellemző mondásairól) következő cikkünkben számolunk be.
Az Antinyelv kategóriában (amely a hamis, a fehéret is befeketítő, ellentmondásos szavakat, kifejezéseket jelenti) a „békére kényszerítés” lett az első.  Ez a szó voltaképpen a háborút, a megsemmisítést jelenti, mint ahogy a „békefenntartó csapatok” is.
Az ötödik, egyben utolsó kategóriának, a 2009-es előrejelzésnek a győztese az „új szegények” (az új oroszok felváltására). Jelölt volt még az Euroamerika is, amely azt a jövőt vázolja, melyben Európa és az USA kapcsolata egyre szorosabbá válik.

A bírálók közül Mihail Epstein, filozófus, filológus, esztéta véleménye szerint az év szava választására beküldött javaslatok azt sugallják, hogy a nyelv mint az objektív világ leírásának eszköze válságban van, illetve azt, hogy az érzelmi túlfűtöttség jellemző mind a társadalomban, mind a nyelvben, és a jelenlevő értékelés, irónia, vicc (kinevetés) elsodorja a szavak tárgyias jelentését. „A nyelv egyre kevésbé leíró, analizáló, elgondolkodó – és egyre jobban kiabáló, követelő, magasztaló, vitatkozó, csúfolódó”- jegyezte meg Epstein. (http://www.novayagazeta.ru/data/2008/color50/03.htm, http://www.polit.ru/news/2008/12/26/elect.html)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra