Így tanulok nyelveket…

2009. 02. 08. nincs hozzászólás

Hány nyelvet képes egy ember megtanulni? Van, aki tizenhatot… A száz éve született Lomb Katóra (1909-2003) emlékezünk.

katoneniFebruár 8-án lenne százéves Lomb Kató tolmács, fordító, aki a magyaron, anyanyelvén kívül tizenhat nyelven beszélt: angol, bolgár, dán, francia, ivrit, japán, kínai, latin, lengyel, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, ukrán nyelven.

A legtöbb nyelvet önerejéből sajátította el. Különleges módszeréről, melynek sikerét köszönhette, az Így tanulok nyelveket című könyvében írt. Legfőbb elve az volt, hogy az érdeklődésből, önerőből végzett munka eredményesebb, mint a nyelvleckék magolása. Ha egy nyelv fölkeltette az érdeklődését, rendszerint egy könyv, egy írás segítségével kezdett neki a tanulásnak.
A sokakat lenyűgöző tudásáról ezt mondta: „Lehet-e tizenhat nyelven tudni? Válasz: Nem, nem lehet. Legalábbis egyforma színvonalon nem. Anyanyelvem csak egy van: a magyar. Az orosz, az angol, a francia és a német a magyarral egyszerre él bennem. Ezeket bármely kombinációban, azonnali „váltással” fordítom egymásra. Olasz, spanyol, japán, kínai vagy lengyel nyelvi feladatok esetén fél napot szoktam szentelni jegyzeteim átnézésre és a tanultak felfrissítésére. A többi hat nyelven csak szép- és szakirodalmi fordítási gyakorlatom van.”

Tolmácsként beutazta a világot, hosszú életéről, tapasztalatairól újabb könyvekben számolt be: Egy tolmács a világ körül (Budapest, Gondolat, 1979), Nyelvekről jut eszembe… (Budapest, Lomb K., 1983), Bábeli harmónia (Interjúk Európa híres soknyelvű embereivel) (Budapest, Gondolat, 1988).

Lomb Katóról további ismertetés itt található.
Az Így tanulok nyelveket című könyv angolul is hozzáférhető. A kötet egyik fordítója munkatársunk, Szegi Ádám.

-eÉ-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra