Milyen képet (ne) tegyünk fel az iwiw-re?

2009. 02. 09. 3 hozzászólás

Olyat semmiképpen se, amelyen illuminált állapotban vagy nem a munkáltatónkra tartozó állapotban vagyunk láthatóak – támasztja alá egy brit felmérés.

Ki is nézegeti a közösségi oldalakra feltöltött profilunkat és képeinket? Bizony nemcsak a barátaink, családtagjaink, hanem jelenlegi vagy leendő munkaadónk is.

Egy nagy-britanniai felmérésben (People Search) közel ezer humánerőforrás-menedzsert kérdeztek meg arról, hogy egy új munkatárs felvétele előtt megnézik-e a jelentkező interneten közzétett profilját.

A brit menedzserek egyharmada azt nyilatkozta, hogy rendszeresen megnézik munkatársaik fényképeit, internetes megnyilatkozásait. Különösen fontos számukra ez az ismeretszerzési mód egy alkalmazott felvétele előtt. Ily módon gyűjtenek információt a pályázó hátteréről, viselkedéséről, illetve olyan tulajdonságairól, amelyekre az interjún nem derülne fény. Meglepő adat, de a HR-esek egynegyede azért utasította el egy jelölt pályázatát, mert olyasmit talált az interneten, ami nem tüntette fel jó fényben a leendő munkatársat. Efféle rossz jelnek tekintették a részeg partifotókat vagy a más fotóihoz fűzött durva kommentárokat.

És úgy tűnik, ez az interjú előtti ismerkedés a leendő munkavállalóval egyre jelentősebb lesz. Azok közül a megkérdezett munkaügyesek közül, akik korábban még nem használták ezt az online információs forrást, 44%-uk azt vallotta, hogy a közeljövőben a Facebookot és az ehhez hasonló portálokat is megnézik majd, mielőtt felvesznek egy új munkatársat.

(szki)Források:
Silicon
ZDnet
Mail Online

3 hozzászólás

#1 Csikós Eszter 2009.02.09.21:57:57

Igen, egyetértek. Én is hallottam már olyan esetről, hogy az illető hölgynek, aki épp egy sikeres állásinterjún volt túl, végül visszautasították. Mármint elutasították. Aztán kellett egy kis idő, mire rájött, hogy miért is lehetett…
Azt mondják, ilyen közösségi portálokra semmiféle túl magán dolgot nem szabad felrakni. Nem nehéz szabály szerintem. 🙂

#2 pdl 2009.02.12.08:00:38

1. Itt azért van esély arra, hogy nagyon összekevernek valakivel. Egészen sok név nem ritka, s két ember között is lehet annyi különbség, hogy egy vadidegen háeres munkatárs benézi, amit be lehet. Nekem is gratulált annak idején az egyik tanárom a remek macskahorószkópjaimhoz….

2. A munkaadók mellett bizonyos bűnözők is figyelhetik esetleg a közösségi portálokat (ezt legutóbb a fővárosi bíróság elnökhelyettesétől hallottam…) Számukra is nem kevés hasznos információt rejthet, pl.: akad, aki feltölti a postai címét is (épp, hogy a PIN-kódjait nem…); illető szokásaira vonatkozó bármilyen adat (pl.: „imádom a hétvégéket – a haverokkal mindig lemegyünk horgászni. Éljen a mobilkor vége!”); munkahely -> kereset; de még biz. fotókból is lehet olvasni…

#3 interkht 2009.02.12.16:25:06

Akinek esetleg kétségei maradtak: a hatóságok is használják a közösségi oldalakat.

http://hirek.zene-foruma.com/2008/07/23/a-facebookrol-nyert-informaciot-egy-amerikai-biro/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra