sajnos, természetesen

2009. 02. 15.

Vesszőhasználattal kapcsolatos a kérdésem: ha a mondat az „ugye”, a „természetesen” vagy a „sajnos”, illetve a „tehát” szavakkal kezdődik, és nem alárendelő mellékmondatokra jellemző kötőszavakkal folytatódik, kell-e a fent írt szavak után vesszőt tenni?

A természetesen és a sajnos szavak a beszélői viszonyulást kifejező módosítószók. Eléjük és utánuk lehet vesszőt tenni, de nem feltétlenül szükséges. A vessző kitétele attól függ, hogy elkülönülnek-e erősebben a mondattól (beszédben hosszabb szünet előzi meg vagy követi őket) (l. Helyesírás. Osiris Kiadó 2005: 328).

A tehát mellérendelő kötőszó. Ha a mondat elején áll, nem kell vesszőt tenni utána, viszont a tehát utáni vessző/kettőspont/gondolatjel erősebb tagolást, beszédszünetet fejez ki.

Az ugye modális-pragmatikai partikula, utókérdésként (Eljössz, ugye?) mindig kell elé vessző. A partikulát a mondat elejére helyezve a vessző szintén kitehető, de akár el is maradhat.

Mind a négy kérdezett szó utáni vesszőhasználatra jellemző, hogy elsődlegesen a szövegíró meglátásától függ a vessző kitétele vagy elhagyása.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra