kettős vakpróba

2009. 02. 23.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell írni azt, hogy kettős + vak + próba? Nincs benne nemhogy a helyesírási szótárban, de még a nagy fehér akadémiai helyesírási szószedetben sem. Tulajdonképpen azt nem tudom, hogy most a kettős vaknak a próbájáról (kettősvak-próba) vagy a vakpróba kettőséről (kettős vakpróba) van-e szó? Előre is köszönöm a választ.

A „vakpróba” szó szerepel az Osiris-féle Helyesírásban (OH.) és a Magyar helyesírási szótárban (MHSz.) egyaránt, mindkét helyen egybeírva (hiszen nem maga a próba vak, hanem vakon végzik el, tehát jelentéstömörítő összetétel). A „kettős” szóval való összetételét viszont valóban nem említik.

A „kettős” előtag azt jelenti, hogy mindkét szóba jöhető szempontból vaknak minősül, vagyis a vakpróba mivolta kétszeresen is érvényesül, így a sima, jelzői különírást ajánlom: „kettős vakpróba”, tükrözve a fenti elemzést: [kettős + [vak + próba]].

(Elvileg a másikfajta elemzés is szóba jöhet, azaz olyan próba, amely kétszeresen is vak: [[kettős + vak] + próba], de mivel a fenti esetben mindkét elemzés szóba jöhet, ilyenkor az egyszerűbb, fenti írásmódot részesítjük előnyben.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra