Drezdai Képtár

2009. 02. 24.

Gondban vagyok, mert igen gyakran találkozom azzal, hogy a Drezdai Képtárat drezdai képtárnak írják. Valóban az utóbbi volna a helyes?

Amint a szabályzat 188. a) pontja említi: „Sok olyan intézménynevünk van, amely megegyezik azzal a formával, ahogyan az intézményt nem hivatalosan is emlegetni szoktuk. Említésben: a balatonfenyvesi állami gazdaság, a pécsi nevelőintézet, a tolmácsi általános iskola stb.; de intézménynévként: Balatonfenyvesi Állami Gazdaság, Pécsi Nevelőintézet, Tolmácsi Általános Iskola stb. Nagy kezdőbetűket csak akkor írunk, ha ki akarjuk emelni a megnevezés tulajdonnévi jellegét.”

A „drezdai képtár” elvileg egy kevésbé ismert képtárra is vonatkozhat Drezda városában (pl. „megnéztünk egy drezdai képtárat”), amely nem feltétlen azonos a híres képgyűjteménnyel. A kis kezdőbetűs alak tehát nem határozza meg konkrétan, melyikről beszélünk: akár az a bizonyos Drezdai Képtár is lehet, de nem szükségképpen — ha nincs abban a városban más képtár, akkor viszont csak az.

Az ismert képtárat viszont csak a nagy kezdőbetűs intézménynév azonosítja egyértelműen, így magam is ezt az alakot ajánlom, amint az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében is szerepel. (A múzeumok, képtárak neve egyébként intézménynévnek számít abban az értelemben, hogy az intézmény jellegére utaló köznévi tagjuk is nagybetűs, akárcsak a színházak nevében.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra