holokauszttagadás

2009. 02. 25.

Hogyan kell írni azt a szót, hogy holokauszttagadás? Így vagy pedig kötőjellel? Azt sem tudom eldönteni, hogy két- vagy háromtagú-e az összetétel – hiszen a holokauszt önmagában is összetett szó –, de a diftongus miatt már az is kérdéses, hogy egyáltalán hány szótagú. Mi a követendő irányelv ilyen esetekben?

A „holokauszttagadás” szó egybeírandó, mivel a „holokauszt” szót egytagúnak számítjuk a szótagszámlálás szabálya szempontjából: a „holo-” előtag ugyanis nem használatos más magyar szavak előtt (szemben pl. az „infra-” előtaggal, amelyhez a magyarban önállóan létező „hang” szó kapcsolódhat: „infrahang”, ugyanígy: centiméter, biogyümölcs). Ez a magyar helyesírás szempontjából tehát egy 7 szótagos, de csupán 2 elemű összetételnek minősül. Ez a szempont az Osiris-féle Helyesírás 129. oldalán szerepel, ahol az önállónak tekintett idegen előtagok listáját is közlik — a holo- itt sincs felsorolva.

Igaz, létezik olyan szó, hogy „holográf”, de ez nem a matematikai gráfnak a „holo-” szóval jelzett fajtája. A „holokauszttagadás” ugyan nem szerepel a fenti kötet szótári részében, de a „röntgenholográfia” szó igen, méghozzá egybeírva: ebből is látható, hogy a holo- itt nem számít önálló tagnak (hiszen akkor 7 szótaggal és 3 taggal a szótagszámlálási szabály szerint kötőjellel szerepelne).

A szótagszámlálási szabály (138. p.) nem számol diftongusokkal (egyébként sem állítanám, hogy itt valódi diftongus lenne), hanem minden magánhangzót külön
vesz figyelembe, így pl. az „autóbusz-megálló” is 7 szótagosnak számít (és 3 tagú), így kötőjellel írjuk, még akkor is, ha az „autóbusz”-t többnyire 3 szótaggal ejtjük, tehát az összetétel kiejtve csupán 6 szótagosnak hangzik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra