Szász Svájc

2009. 03. 02.

azt szeretném kérdezni, melyik a helyes: szász Svájc vagy Szász-Svájc? Az utóbbival is találkoztam, de nem tudom, hivatalosan létezik-e ez az elnevezés.

A kötőjeles írásmód elsősorban a természetföldrajzi nevekre jellemző (pl. Arany-patak); országnevekhez pedig főként az elhelyezkedésre utaló szavak szoktak kötőjellel kapcsolódni (pl. Dél-Kína), a nemzetiséget jelölő szavak már különíródnak tőlük (pl. Francia Guyana). A tájegységnevekre az egybeírást javasolja a 175. a) pont (pl. Alpokalja, Temesköz), de a „Szászsvájc” alak szokatlan hatású lenne, és felépítése sem követi a többi tájegységnévét.

A különíráson belül a kisbetűs „szász Svájc” alak inkább Svájcnak egy szászok lakta részét jelölhetné, akárcsak a 183. pont alatti „olasz Alpok” kifejezés az Alpok olaszországi részeit jelöli. Marad tehát a „Szász Svájc” alak — akár a jelölt viszonyt tartalmazó földrajzi nevek mintájára, amelyek nagy kezdőbetűt kapnak (pl. Alsó Dunára dűlő, 184. pont), vagy még inkább annak alapján, hogy a terület 1990 óta nemzeti parknak számít, s ezek nevében minden tagot nagy kezdőbetűvel írunk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra