átalános

2009. 03. 08.

Munkám során találkoztam egy oklevéllel és a hozzá kapcsolódó közleményekkel, melyekben az 1885. évi Budapesti Országos Átalános Kiállításról van szó. Nem elírás, átalános! Kérdésem, hogy mikor, milyen értelemben használták ezt a szót (talán általánost jelent?), és van-e köze a jelenleg ismert átalány, átalánydíj szavakhoz. A mostani értelmező szótárban nem találtam.

Az “általános” szó nyelvújítási eredetű (Szily: A magyar nyelvújítás szótára, 11–12. oldal). A szócikkben van egy hivatkozás Hunfalvy Pál cikkére, amelyben “átajjás” alakban szerepel népies megjelöléssel. A Történeti korpuszban kb. 200 előfordulása van az “átalános”-nak a 19. század elejétől a 20. sz. elejéig (1919-ből van az utolsó adat). Valószínűleg az “általános” mellett létezett (abból több mint 6000 adat van), míg ki nem kopott a használatból.

Az “l” kiesése nem nagyon meglepő, összevethető az általány ~ átalány szópárral, ahol pont az “l” nélküli az elfogadottabb. Van tehát köze az “általános”-nak az “átalány” szóhoz, mert mindkettőt az “által”-ból hozták létre: előbb az “általános”-t, majd abból az “általány”-t/”átalány”-t. (Forrás még a Zaicz-féle Etimológiai szótár.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra