elvileg: súlykontrollprogram, súlykontrollindex

2009. 03. 08.

Helyesírási kérdésben szeretnék tanácsot kérni. Béres Alexandra életmódprogramjának és az abban szereplő indexnek a neve az interneten gyakran nagy kezdőbetűkkel szerepel: Súlykontroll Program, Súlykontroll Index. Helyes ez az írásmód?

A „súlykontroll” és a „program” együttese súlykontrollt magába foglaló programot jelölhet, illetve a súlykontrollnak egy speciális programját, mindenesetre jelentéstömörítő, más néven jelentéssűrítő összetételről lehet szó, amit a szabályzat 129. pontja alapján egybeírunk. (Kötőjelre nincsen szükség, hiszen a teljes összetétel hossza nem haladja meg a 6 szótagot.) Az Osiris-féle Helyesírás egyébként a „fogyókúraprogram” alakot hozza, ami ugyanilyen felépítésű.

A „súlykontroll” és az „index” együttese szintén csak összetételként képzelhető el: birtokos kapcsolatként (a súlykontrollnak az indexe) vagy jelentéstömörítőként (a súlykontrollra vonatkozó index), így akár a 128. c), akár a 129. pont értelmében, de szintén egybeíródik.

Ha ez egy terméknek a neve, arra törvényi szabályozás vonatkozhat, ami jogi értelemben felülírhatja a helyesírást. A fentiekben csak a helyesírás szempontjából vizsgáltam a kérdést.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra