„kos vagyok” vagy „Kos vagyok”, vízöntő hava

2009. 03. 08.

Ha a Kos jegyében születtem, akkor Kos-fiú vagyok, kötőjellel. Ha viszont úgy mondom, Kos vagyok, akkor nem írhatom a Kost kisbetűvel? És miért szerepel a helyesírási szótárakban kisbetűvel a vízöntő hava, ha a Vízöntő egy csillagkép neve?

A „Kos vagyok” mondat érdekessége az, hogy a „Kos” ugyan tulajdonnévi eredetű, hiszen egy bizonyos csillagképre utal, de ha emberre használjuk, köznévi jelentést kap. Ez abból látható be, hogy egy csoporthoz tartozást jelöl, amely csakis a tulajdonságok függvénye, nem pedig egyedet, amely tulajdonságaitól függetlenül kaphat nevet, és azt tulajdonságaitól függetlenül meg is tartja. (A „kutya” attól lesz kutya, hogy gerinces, emlős stb., és ha nem ilyen, nem lehet kutya. „Bodri”-nak viszont akár az ebihalamat is nevezhetem, és ha békává alakul, akkor is ez marad a neve mint egyednek — amíg át nem nevezem. Ugyanígy: a „kovács” csak akkor és addig lehet kovács, amíg ezt a foglalkozást űzi, „Kovács” viszont akkor is az marad, ha éppen bankigazgató vagy munkanélküli.)

A csillagjegy fenti használata ugyanúgy tulajdonságot jelöl, nem pedig egyedi azonosító, mint az állatfajhoz tartozás, így elvileg nagybetűvel sem írhatjuk. Másfelől viszont hasznos és célszerű megkülönböztetni a névadó köznevektől és melléknevektől, és erre a megkülönböztetésre aligha van más módunk, mint a nagybetű. Én tehát mindkét megközelítést, mindkét írásmódot elfogadhatónak tartom, amíg a szövegkörnyezet egyértelművé teszi, hogy mire gondolunk. (Konkrét választ a helyesírási szótárak újabb kiadásaiból, illetve az MTA Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó szolgálatától lehet remélni: ez a megoldás egyben állásfoglalás is lesz, minthogy a kérdés mindeddig nincs szabályozva.)

A „vízöntő havá”-nak eredete egészen más: a hónapoknak vannak régi magyar neveik is (böjtelő hava, Szent György hava stb.), és a vízöntő hava ezek közé tartozik. Ez a név kifejezetten a januárt jelöli, szemben a Vízöntő jegyének asztrológiában használt, január 20. és február 18. közötti időtartamával.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra