E-könyv az e-nyelven

2009. 04. 07. 2 hozzászólás

A Figyelő hetilap legutóbbi számának Infotech rovata az e-könyvek és a digitális könyvtárak témakörét járta körül.

A legnagyobb digitalizált könyvtárral a Google rendelkezik: e-könyvtára több mint hétmillió kötetet tartalmaz. A Google Book Search nemrégen félmilliónál is több digitális könyvet tett elérhetővé az ő szoftverét használók számára. A Google rendszerében egyes, nem jogdíjas kötetek szkennelt változatban ingyen, bárki számára hozzáférhetők, ám a legtöbb könyvből csupán szemelvények, részletek találhatók. A szakirodalmi keresést, utánajárást megkönnyíti, hogy az eredeti könyvről ismertetőket, weboldalakról, más (akár szakirodalmi) művekből hivatkozásokat, illetve a kötet egyéb kiadásait is egybegyűjtötték. Unikum a könyvben említett helyek térképes ábrázolása (például a manapság is divatos thriller- és történelmiregény-szerző Ken Follettnél).

Teljesen ingyenes az Európai Unió digitális könyvtárának használata. E multimediális, korszerű, 2 millió kötetet összegyűjtő e-könyvtár külön-külön tárolja a szövegeket, képeket, videókat és hangokat. A keresést szűkíthetjük nyelv, ország, dátum, közzétevő és fájltípus szerint. A magyar felülettel is rendelkező honlap végleges verziója 2010-re készül el, a tervek szerint akkora már 6 millió dokumentummal. Már most is hatalmas sikernek örvend ez az új uniós szolgáltatás.

Az internetes könyváruház, az Amazon viszont nem adja ingyen e-könyves szolgáltatását, de pénzünkért minőségi e-könyveket kapunk. Az Amazon e-könyvolvasója a Kindle, erre szabva könyveket, magazinokat, újságokat, sőt akár naponta frissülő blogbejegyzéseket is vásárolhatunk a szolgáltatótól.

Jóval szerényebb a választék, ha csak magyar könyveket kínáló digitális könyvtárakat keresünk.

Az online kereshető Nemzeti Audiovizuális Archívum közszolgálati tévék, rádiók műsorait, filmeket, régi híradókat tárol digitális formában – ám hátránya, hogy csak könyvtárakban lehet hozzájutni.

Hétezer kötettel rendelkezik a Magyar Elektronikus Könyvtár, nagy előnye, hogy nemcsak online lehet olvasni, hanem le is lehet tölteni a dokumentumokat, akár többféle fájlformátumban is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum díjnyertes weboldalán érhetjük el jelenleg a Digitális Irodalmi Akadémiát. A magyar kortárs irodalom 69 szerzőjének közel 1400 műve olvasható a rendkívül igényesen kidolgozott felületen. A digitalizált, letölthető szövegeket a szerző életrajza, bibliográfiája és szakirodalmi lista egészíti ki. Különleges adalék a szerző kézírásának szkennelt képe (Kézirat, például Szabó Magdánál). A Szakértő cím alatt az adott szerzővel foglalkozó kutató bemutatkozására bukkanhatunk.

A digitálisan tárolt kulturális tartalmak legfőbb előnyei: bármikor és bárhol elővehetjük őket, a világ minden pontjáról egyaránt elérhetőek. „Ráadásul nem fordulhat elő, hogy valakinek nem jut éppen Arany János-kötet, mert már mindet kivették” a könyvtárból.

Források:
Szluka Eszter: Netkötetelők. In: Figyelő, 2009. április 2-8. 28-29. oldal

Google Book Search
Europeana
Amazon
Nemzeti Audiovizuális Akadémia
Magyar Elektronikus Könyvtár
DIA – Digitális Irodalmi Akadémia

(szki)

2 hozzászólás

#1 pdl 2009.04.08.10:36:13

Következő lépés: txtr Readers

Az akkumulátor fedele alatt helyezhető el a SIM-kártya és a csomagban található 8 gigabájtos MicroSD memóriakártya. A WLAN-modul fontos része a txtr koncepciójának, hiszen a cél az, hogy a felhasználó mindig online lehessen és ezáltal bármikor frissíthesse az e-könyveit. A berlini cég az Amazonnál már bevált szolgáltatáshoz hasonló online irodalmi bolt létrehozását tervezi. Az igazi újdonság a txtr esetében azonban a közösségi portál, ahol az emberek digitális tartalmakat gyűjthetnek és csereberélhetnek egymással. A honlapra feltöltött dokumentumokat, információkat, szövegrészeket később bárki bármikor letöltheti, továbbadhatja, akár az iPhone készülékére is.

Az anyagokat tetszés szerint lehet rendszerezni, válogatni, létrehozható egy barátlista és meghatározható, hogy az összegyűjtött tartalmak csak az azon található személyek vagy mindenkire számára hozzáférhetők legyenek. A szerzői jogsértések megelőzésére kiköthető az is, hogy egy könyvrészlet csak saját használatra legyen letölthető és továbbadható.

Íme:
http://reader.txtr.com/
koncepció:
http://txtr.com/
forrás:
http://www.sg.hu/cikkek/66046/kozossegi_portallal_otvozott_e_konyv_olvaso

#2 Balázs 2009.04.08.12:21:08

Van itt egy kérdőív, ami pont az E-könyvekkel kapcsolatos:
http://spreadsheets.google.com/viewform?key=pQQ9vzJQYsx5o7jTQ47t_Qw&hl=hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra