széles sávú

2009. 04. 19.

Egy internetes hozzáféréssel kapcsolatos szövegben többször előfordul a széles sávú hozzáférés fogalma.
A Magyar helyesírás szabályainak 108-as pontja a következőt mondja ki: „Ha két különírt szóból álló minőségjelzős kapcsolat második tagjához -i, -beli, -s, -ú, -úű, -jú, -jű, -nyi képző járul, a különírást általában megtartjuk: pl. fehér virágú, apró szemű, erős bordájú, nagy erejű”.
Az Osiris helyesírási szótára a széles sávú szolgáltatást három szóba írja. Ugyanakkor számtalan helyen egybeírva láttam a fogalmat: szélessávú.
Melyik a helyes írásmód?

A helyesírásban a hivatalos álláspontot az akadémiai kiadványok jelentik (A magyar helyesírás szabályai 11. kiadás. 1984-től több lenyomatban, Magyar helyesírási szótár 1999, 2004; mindkettő az Akadémiai Kiadónál jelent meg). Ezekben a kiadványokban szójegyzék található, amely eligazítást, irányt ad a helyesírási kérdésekben.
A széles sávú (internet) nincs benne a legújabb kiadásokban sem, ezért a meglévő szabályok alkalmazásával kikövetkeztethető az írásmód pl. a széles skálájú mintájára. Ilyen alakban szerepel a széles sávú (szolgáltatás) a Helyesírás c. kötetben is (Osiris Kiadó, 2004).
Ennek ellenére gyakori — az egyébként indokolatlan — egybeírt változat. Oka az lehet, hogy a két szó szorosabb összetartozását éreztetik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra