Mi újság az Urálon túl?

2009. 04. 20. 2 hozzászólás

Nyelvi vetélkedő, főkonzuli látogatás az Ob és az Irtis vidékén

Az orosz nyelvi iroda, a gramota.ru Hanti-Manyszijszkban, az Urálon túl forgatott nyelvi vetélkedőben vett részt a napokban. A játékos csapatversenyt fiatalok számára szervezték, hogy az orosz nyelvi kultúrára irányítsák a figyelmet. Helyesírási, szóhasználati, nyelvtörő játékokban kellett bizonyítaniuk a résztvevő csapatoknak. A vetélkedőt majd csak 2009 őszén sugározza a helyi tévé, az „Ugor”.

Mi közünk lehet ehhez a távoli vidékhez? A vetélkedő csupán abból a szempontból érdekes számunkra, hogy olyan helyen szervezték, ahol a magyar nyelv legközelebbi nyelvrokonai, a hanti és a manysi nyelvek találhatók. Az obi-ugor nyelveket beszélő őslakosság létszáma a statisztikák szerint csekély mértékben növekszik, de a lakossági számarányt tekintve egyre fogy (70 év alatt a tizedére az orosz betelepülés miatt). Az Ob és az Irtis vidékén nagymértékű a társadalmi átalakulás, a hanti és manysi nép az ősi életformát fölcseréli városi életre és az olaj- és gázipari munkára. Ezzel együtt jár az őslakosság anyanyelvének háttérbe szorulása is, mint ahogy a vetélkedő is az orosz nyelvűséget erősíti.

incentive_programs_02-3A Hanti-Manysi Autonóm Körzet az idegenforgalom növelése érdekében bemutatja a régi életet is, a természet érintetlenül maradt részére kirándulásokat szervez, a téli és nyári sportokat (a sízés különböző változatait, az evezést, túrázást) támogatja. Ismerje meg a távoli vidéket képekben, illetve böngéssze az autonóm körzet angol vagy orosz nyelvű honlapját!

Hírünknek az ad aktualitást, hogy április 21-én, kedden a jekatyerinburgi magyar főkonzul, Fábián Pál Jenő egy küldöttség élén a körzetbe érkezik kétnapos látogatásra. A helyi, tudományos intézmények, egyetemek felkeresése mellett a delegációt a körzet vezetője, Alekszandr Filipenko is fogadja.

(-eÉ-)

2 hozzászólás

#1 gunslinger 2009.04.22.19:38:59

Hát ez az! A legnagyobb szégyen, hogy a MOL is ott dolgozik, ezzel is előidézve (ha közvetve is) legközelebbi nyelvrokonaink nyelvvesztését. Minimális ráfordítás is elég volna a magyar olajtársaság részéről, hogy a helyi kultúrát, nyelvet támogassa…

#2 gunslinger 2009.04.22.19:45:49

Amúgy én szeretem Oroszországot, de nagyon be akarják olvasztani a mi kis rokonainkat. 🙁 Sajnos ez a rendezvény is kicsit efelé mutat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra