Lázár(-)lovaspark

2009. 05. 22.

A fogathajtó-világbajnok Lázár fivérek lovasparkot üzemeltetnek. A park nevét így írják: Lázár Lovaspark. Vajon tényleg kell a nagybetű a lovasparkban?

A lovaspark alaptagú elnevezések az újabb és ezért még szabályozatlan földrajzi nevek csoportjába tartoznak. A Magyar Nyelvőr legutóbbi két számában érdekes vita alakult ki az ebbe a csoportba tartozó elnevezések (ház, kert, lakópark, liget, park stb.) írásmódjáról. Dobsonyi Sándor a lakópark, lakótelep, lovaspark alaptagú tulajdonnevek írásmódját a közterületnevek írásmódjának megfelelően (Lázár lovaspark), míg Földi Ervin attól eltérően (nem tartva közterületeknek a fenti példákat), kötőjeles írásmóddal (Lázár-lovaspark) tarja inkább elfogadhatónak. A kérdés végleges eldöntése az MTA Magyar Nyelvészeti Bizottságára vár.
Mindezek mellett az írásmódot nehezítő tényezőként kell megemlítenünk azt is, hogy az intézményneveket a hivatalosan bejegyzett formájában kell írnunk. A Lázár Lovaspark írásmódja tehát helytelen, de amennyiben erre a névre hivatkozunk, követnünk kell a cégbíróságon bejegyzett írásmódot.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra