videó vagy video

2009. 05. 29.

A video-/videó- előtagú összetételekben mikor írunk hosszú ó-t és mikor rövidet? Mikor írjuk egybe és külön az összetételi tagokat? Melyik a helyes írásmód: videó riport, videóriport, video riport vagy videoriport; videó portál,videóportál, video portál vagy videoportál; videómegosztó portál vagy videomegosztó portál?

A video- (a kötőjel arra utal, hogy a szó csak összetételekben fordul elő) és a videó szavak a foto-, fotó és a radio-, rádió típusú példákhoz hasonlóan eltérő jelenségekre utalnak. Az elektronikus képrögzítő és -lejátszó nevét már a kiejtés szerint, hosszú ó-val írjuk. Ugyanígy a képzett és az összetett származékokat is: videózik, videózás, videókészülék. A ‘képpel, képrögzítéssel kapcsolatos’ jelentésű video- előtaggal alakult szavakban viszont rövid az o: videofilm, videomagnó, videoreklám. Az árnyalatnyi különbséget — amelyet a Magyar helyesírási szótár következetesen jelöl — a Nyelvművelő kéziszótárt idézve: „mindinkább elmossa a videó alapszó hatása. Ezért ma már a videókazetta, videómagnó stb. írásmódot sem minősíthetjük hibásnak”.
Ennek ellenére törekedjünk a két szó használatbeli különbségének jelölésére.
A kérdezett példák helyes írásmódja: videoriport, videoportál, videomegosztó portál. (Az egybeírás oka: a tagok közötti jelöletlen nyelvtani viszony.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra