cégnév rövidített formája

2009. 06. 05.

Ha egy cikkben vagy marketinganyagban cégünk nevét nem teljesen írjuk ki (Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány), hanem csak Alapítványként emlegetjük, akkor az Alapítvány szót nagy vagy kis kezdőbetűvel kell-e írni?

Helyesírási szabályzatunk 188. c) pontja foglalkozik a teljes intézménynév rövid alakjának írásával, és a kis kezdőbetűs megoldást ajánlja. Csak néhány kivételt említ, pl. Akadémia, Opera.
A nagyközönségnek szánt anyagokban nem okoz félreértést, ha kis kezdőbetűvel írják az alapítvány szót, mivel bizonyára határozott névelővel vagy személyjeles formában (alapítványunk) szerepel a mondatokban. Így kizárólag arra az egy, szóban forgó alapítványra gondol mindenki. Ez az általános helyesírási szabály.
A hivatalos nyelvben, különösen jogszabályokban, dokumentumokban, szerződésekben viszont valóban létezik az efféle rövidült formák nagybetűsítése, amelyet az első előfordulás után ekképpen jeleznek: Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (a továbbiakban: Alapítvány).
Cikkben, marketinganyagban maradhat a kis kezdőbetű, szerződésekben, dokumentumokban pedig szokásos a nagybetűs megoldás.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra