ingatlanügy, zsebpénzügy, kapcsolattartás-végrehajtási ügy

2009. 06. 18.

Közigazgatásban dolgozom, és a kollégáimmal az ügytípusok és bizonyos szakkifejezések tekintetében ellentmondásba keveredtem.
Kérem, szíveskedjen segítséget nyújtani abban a kérdésben, hogy hogyan kell helyesen leírni a következő kifejezéseket:
X. Y. ingatlanügye (az ingatlanügy egybe vagy külön?), X. Y. kapcsolattartás-végrehajtási ügye (kötőjellel vagy külön?), X. Y. zsebpénzügye (egybe, kötőjellel vagy külön?).
Abban is kérném a segítségét, hogy amennyiben pénzösszegt kiírok számmal, majd betűvel, a betűvel kiírt számot nagybetűvel kezdjük-e?

Ha egy szókapcsolatot egybe- vagy kötőjellel írunk, akkor általában két feltételnek kell teljesülnie. Az egyik a jelentésváltozás (a tagok együttesen mást jelentenek, mint különírva, pl. három szög – háromszög ’síkidom’). A másik feltétel a tagok közötti nyelvtani viszony jelöletlensége, pl. fát vágó –favágó.
Az ingatlan és a zsebpénz az ügy szóval jelöletlen kapcsolatban van (ingatlannal, zsebpénzzel kapcsolatos ügy), ezért egybeírjuk őket: ingatlanügy, zsebpénzügy. Ez utóbbinál figyelembe vesszük azt is, hogy három szóból áll, de nem haladja meg a hat szótagot (A magyar helyesírás szabályai közül a 95., 129. és a 138. pontok alapján).
A kapcsolattartás-végrehajtási ügy azért van külön, mert a melléknév és a főnév jelzős szerkezetet alkot (95. pont).

Azt nem szabályozza a helyesírás, amit a számoknak a betűkkel való írásáról kérdezett, de úgy tudom, hogy ilyen esetben a nagybetűs írásmód a szokás – a hamisítások elkerülése céljából.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra