polgárőrszervezet

2009. 06. 28.

Vitát váltott nálunk több újságíró és szerkesztő között, hogyan írjuk a polgárőr szervezetet. Volt, aki azt mondta, mivel a határozós, tárgyas és birtokos jelzős összetételeket egybeírjuk, a polgárőrszervezet a helyes, hiszen a polgárőrök szervezetéről van szó. Egy másik vélemény, illetve szabály szerint külön kell írni, ha bármelyik tag összetett szó. Vagyis polgárőr szövetség. A harmadik álláspont, hogy kötőjeles, azaz úgy írjuk: polgárőr-szervezet, az újságíró-szövetség mintájára. Melyik a helyes?

A polgárőr+szervezet egymással birtokos jelzős kapcsolatban van. A jelöletlenség miatt az ilyen szerkezeteket egybeírjuk (A magyar helyesírás szabályai, 128. c) pont.). A javasolt írásmód: polgárőrszervezet. Hivatalos nevekben azonban a különírás tapasztalható; ha ilyet említünk, a szabályostól eltérő formát kell alkalmaznunk, köznévként pedig a szabályosat.
Az újságíró-szövetség szóösszetételt azért írjuk kötőjelesen , mert igaz, hogy három szóból áll, mint a polgárőrszervezet, de a hat szótagot meghaladja (a szabályzat 138. pontja alapján).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra