új influenza vagy újinfluenza

2009. 07. 24.

Hogyan írjuk helyesen: új influenza vagy újinfluenza? Mi a helyes, ha -s képzőt kap: újifluenzás? Mit kell tenni, ha a vírus szót is használni akarom? Újinfluenza-vírus lesz belőle, vagy mind a három szót külön kell írni?

A nemrégiben felbukkant betegség elnevezése nagyon gyorsan változott. A legújabb változat az új influenza vagy újinfluenza.
A betegség neve természetesen az évekkel ezekőtt megjelent szótárakban nem is szerepel. Az írásgyakorlatban mindkét írásmód létezik, és mindkettő mellett vagy ellen is lehet érvelni.
A minőségjelzős szerkezeteket általában különírjuk, ez az alapszabály. Az új influenza szókapcsolat kettős jelentésű: egyfelől alkalmi szókapcsolat, a képzővel ellátva is. Pl. Egy új influenzás beteg jelent meg a kórházban – aki nem feltétlenül az új típusú influenzától betegedett meg. Másfelől az új típusú influenzára is használható a szókapcsolat. A szövegkörnyezetből általában ki is derül, milyen jelentésben fordul elő. Az új influenzavírus szókapcsolat is kettős: egy új influenza vírust mutattak ki, illetve a H1N1-re addig mondhatjuk, de csak addig, amíg egy még újabb vírus meg nem jelenik…
Az alkalmi szókapcsolattól való megkülönböztetés szándéka, a jelentésváltozás miatt újinfluenza ‘H1N1-vírus’ megnevezésére sokan az egybeírást választották. A továbbképzett alak őrzi az egybeírást: újinfluenzás. Az Egy újinfluenzás beteg… egyértelműbben fejezi ki ma, hogy melyik vírus a kórokozó. (Van példa arra, hogy az új melléknév összeforrt a jelzett szóval, pl. újbor, újmagyar.)
Ha egy új taggal bővül a szóösszetétel, akkor a többszörös szóösszetételek írására vonatkozó szabály alapján kötőjeles forma alakul ki: újinfluenza-vírus (A magyar helyesírás szabályai, 138. pont).

Mivel egyelőre mindkét változat létezik, nagyon hasznos lenne, ha a helyesírási bizottság ilyen helyzetekben azonnal javaslatot tenne az új jelenség írására, számtalan vitát, kettősséget, zavart előzve meg vele. Addig is mindenki eldöntheti, melyik írásmódot fogadja el.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra