Glagolita írástöredék Zalaváron

2009. 07. 26. 9 hozzászólás

Szép, karcolt sordíszítés vagy világszenzációnak számító régészeti-nyelvészeti lelet Magyarországon?

A Zalavár-Várszigeten dolgozó régészek egy polírozott felületű korsótöredéket találtak. Ám nem ez teszi különlegessé a felfedezést, hanem a leleten található két jelből álló sorozat. E jelekről kiderült, hogy a glagolita ábécéhez tartoznak (feloldásuk: izse és on).

goglataA glagolita ábécét a 9. században dolgozta ki a szláv írás atyjának is tekintett Cirill. A bizánci Cirill (eredeti nevén Konstantin) és Metód a 800-as évek második felében Európában szláv hittérítőként dolgozott.  Így jutott el a hittérítő páros Pannóniába is. A szláv írás elterjesztése, valamint egyházi könyvek szláv nyelvű fordítása szintén az ő érdemük volt.

– Eleve nagyon kevés a 9. századból származó glagolita emlék – jegyzi meg Szőke Béla Miklós, az MTA Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa. – Döntő régészeti bizonyíték ez arra, hogy Cirill és Metód Mosaburgban (Mocsárvár) járt, mint arról olvashatunk is Metód életrajzában. Több hónapot töltöttek itt Kocel pannóniai fejedelem udvarában, aki maga is megtanulta a glagolita írást. Ráadásul egészen pontosan keltezhető a lelet, 865–866 táján történhetett mindez.

Forrás:
Magyar Hajnalka: Régészeti világszenzáció Zalában! Glagolita írástöredék a Várszigeten (fotókkal). Zalai Hírlap, 2009. július 21.

9 hozzászólás

#1 szekszárdi 2009.07.28.14:14:10

Vajon ez a zalavári glagolita ábécé hogyan viszonyol az ugyancsak 9. századi somogyi (alsóbűi?) rovásírásos lelethez,amelyről oly részletesen ír Vékony Gábor?

#2 Tölgyesi Beatrix 2009.08.11.09:24:25

Rendkívül érdekes felfedezés, de a cikk kisé pontatlan. Legalábbis Cirill és Metód eredetileg Morvaországba indultak Rasztiszlávhoz, nem pedig Mosaburgba Pribinához, ha jól tudom. És a glagolita és a cirill viszonya sem ennyire problémamentes. Kissé merész kijelentésnek tűnik, hogy a glagolita a cirill előzménye, hiszen jóval nagyobb számban találhatók benne nem görög, illetve tisztázatlan eredetű betűk.

#3 Tölgyesi Beatrix 2009.08.11.09:28:47

Mármint az újságcikk.

#4 Avar Anton 2009.09.24.22:38:17

A glagolita abc a cirillnek nem formai előzménye, hanem mint a szláv írásbeliség első formája, amit később fokozatosan felváltott a jobban használható, tökéletesebb cirill abc (amelyet egyébként a mai tudományos konszenzus alapján Ohridi Kelemen, Metód tanítványa alkotott meg).

#5 Varga Géza 2013.04.04.14:51:14

A cserépen nem két jel van, hanem három (a kereszttel nem tudtak mit kezdeni a régészek, akik nem hajlandók tudomásul venni a székely írás tényeit és az avarok létét). A glagolitában ebből a három jelből csak két jel található meg, míg az avarok által is használt székely jelek között mindhárom megtalálható. A kereszt a „d” (Du/Dana) jel. A középső jel az „u” (Ushu „vas”) jele. A jobb szélen látható harmadik jel pedig az „s” (sarok) jele lehet – a szélén látható kacskaringók a népi jelváltozatokon és a keletieken fordulnak elő.

#6 Varga Géza 2013.04.04.14:53:30

Amiből következően Zalavár sohasem volt Pribina székhelye és semmi bizonyítéka nincs annak sem, hogy itt akár egyetlen szláv élt volna, nem is beszélve Cirillről és Methódról, akiknek emlékoszlopa, vagy szobra is van Zalaváron. Az egész szégyenteljes hazugság csak a magyar régészet prekoncepciójának bizonyítéka.

#7 Varga Géza 2013.04.04.14:55:18

Zalavárról írtam egy terjedelmes tanulmányt az alábbi kötetemben: http://csinyalohaz.hu/index.php/cikkek/90-igy-irtok-ti-magyar-ostortenetet amely megvásárolható pl. az Anima és a Pult boltjaiban (többek között a Széll Kálmán téri könyvpavilonban is).

#8 GEÖNCZEÖL GYULA 2016.12.17.19:14:25

A GLAGOLITA MÁR ÉVSZÁDOKKAL KORÁBBAN LÉTEZETT ÉS AZ ETRUSZK ROVÁSÍRÁSBÓL ALAKULT KI, TEHÁT AZT NEM KELLETT FELTALÁLNI. MOCSÁRVÁR MOOSBURG PEDIG KARINTHIÁBAN VOLT A MAI KLAGENFURT MELLETT ÉS EZÉRT AZT NEM LEHET A BALATON MELLÉ HELYEZNI. KEVESEBB SZLÁVMÁNIÁRA LENNE SZÜKSÉG EZEN A MAGYARGYŰLÜLŐ „AKADÉMIÁN”, ÉS EZEK a „találmányaik” AZ IGAZI „ORDAS” ESZMÉK. KÉT-HÁROM, GLAGOLITA JEL, AMI ROVÁSÍRÁS ALAPON LÉTEZIK, NEM JELENTI PÁNSZLÁV „BIRODALMAK” LÉTEZÉSÉT A HUNOK, AVAROK ÉS MAGYAROK SZÁLLÁSTERÜLETEIN. DE JELENTHETIK AZ ŐSI PANNON NÉP JELENLÉTÉT A BALATON MELLETT.

#9 Geonczeol Gyula 2017.01.12.19:25:18

A glagolita az etruszk rovasirasbol keletkezett. Csakhogy Zalavaron massal van baj. Ugyanis Zalavar nem azonos Moosburggal, mert az Karinthiaban van. Ott is van Saal folyo. De ennel nagyobb baj, hogy a jelek a korson rovasirasra hasonlitanak az egyenlo szaru keresz pedig a keleti, hunok altal is ismert keresztenyseg jele. Ilyen jel van az avar kori BENY kozseg templomaban, amit gyorsan lebetonoztak. A magyarok is a keleti keresztenyseget ismertek es a nyugati talmudista iranyzat csak kesobb alakult ki, de a szkizmahoz es egyhazszakadashoz vezetett. Metod es Cirill sohasem jartak Zalavaron, nekik a karinthiai frankokkal volt bajuk. Panszlav birodalmat a Pozsonyban regnalo benesi, klerofasiszta, szovjek sztalinista rezsim segitsegevel nem kellene a Balaton melle telepiteni, mert a regi pannoniai szkita lakossag forog a sirjaban a korso jeleivel egyetemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra