tömegközlekedés, adóbevallás

2009. 08. 07.

Naponta csípi szemem-fülem az alábbi két kifejezés:
„tömegközlekedés”, „közösségi közlekedés”. Szerintem szerencsésebb lenne a köznyelvben – más civilizált országok példájára – a „nyilvános közlekedés” kifejezés használata, ez fejezi ki ugyanis a fogalom lényegét. A villamos (és metró, libegő, a menetrend szerint közlekedő helyi és helyközi autóbusz, trolibusz, vonat stb.) ugyanis bárki által – meghatározott díjfizetés ellenében – igénybe vehető, azaz: nyilvános. Közösséginek nemigen nevezhető pl. a hetes busz utazóközönsége, hiszen atomizált egyedekből áll, én ezt szépelgő, a lényeget megkerülő szóhasználatnak érzem. Ha osztálykirándulásunkhoz autóbuszt bérelünk, az inkább nevezhető közösségi közlekedésnek. Az sem lehet fő ismérv, hogy tipródunk, dulakodunk eme járműveken.
(Németül öffentlicher Verkehrsmittel, nyilvános közlekedési eszköz a megnevezésük.)
Hasonló okokból igen szerencsétlennek érzem és tartom az „eldobható palack” szóhasználatot, amíg így hívjuk, sokan el is dobálják az egyutas/egyszer használatos/egyszeri palackokat (Einwegflasche).
Itt tartva megemlítem legnagyobb fájdalmamat eme téren: adó”bevallás”. Civilizáltul adónyilatkozat lenne a becsületes neve ennek (Steurerklärung, tax declaration). Vallani ugyan lehet hitet, szerelmet, egyebet, ám bevallani csakis a bűnt lehet, azaz az állam potenciális csalóknak tekint mindnyájunkat, magyar polgárokat.
Meggyőződésem, hogy a rendszerváltást csakis akkor tekinthetjük teljesen véghezvittnek, ha száműzzük a rossz ízű bevallást (meghagyva azt a büntetőjognak), helyébe léptetve a semleges nyilatkozatot, legalábbis az adózás terén.

A „tömegközlekedés” szavunk már elterjedt, szótározott kifejezésünk(‘nagyvárosban sok ember egyidejű, nem saját járművén való utaztatását lebonyolító intézmény’). Nyelvenként eltérő lehet egy adott a fogalomnak a megnevezése, s ez nem feltétlen jelöli egy ország civilizációs fokát. Nem csupán a tükörfordítás lehet az üdvözítő szókincsbővítő mód – gondolva itt az Ön által említett német példákra. Egyébként az Ön által javasolt „nyilvános közlekedés” szószerkezetet nem valószínű, hogy el lehetne terjeszteni.
Ugyanígy elfogadható kifejezésünk az „adóbevallás”, hivatalos nevén adónyilatkozat. A „bevallás” kifejezés szavaink többségéhez hasonlóan többjelentésű, így az említett összetétel utótagjaként szintén elfogadható. A „bevall” szó jelentése a hivatalos stílusrétegben a Magyar értelmező kéziszótár szerint: ‘adatot kérdőíven illetékes szervvel közöl’. Szintén elterjedt kifejezésünk, aligha lehetne „száműzni” vagy „lecserélni”.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra