-kártya utótagú összetételek

2009. 08. 11.

A …-kártya egybeírásával kapcsolatban kérdeznék. [Sajnos csupa márkanevet említek — nem tudom, hogy cenzúrázandó-e, én mindenestre leírom, aztán lesz, ami lesz…] Tehát mikor külön, és mikor kötőjellel? Támpontom a saját nyelvtani ismereteimen kívül: 1. az OH-ban: SIM kártya, Visa kártya, PC-kártya, PCMCIA-kártya; 2. nyilván sokszor különírva lehet látni a XXX-kártyákat, hiszen a „köznyelvérzék” rendszerint ódzkodik a kötőjelektől; 3. saját nyelvérzékem sokszor hajlik az egybeírásokra (ill. itt kötőjelezésre) — de kíváncsi lennék az Ön véleményére!
EDC-kártya, ÖMV-kártya, OTP-kártya, CIB-kártya, Super Shop kártya, Multipont kártya, Metro kártya, AmEx-kártya, Start kártya, Budapest Kártya, Győr kártya, Magyar Turizmus Kártya stb…..
(Ja, és ha külön, akkor nagybetű-e a Kártya?…)

Én konkrétan az EDC miatt kérdezem most, de hasznos lehet általánosabban megfogalmazni a választ, hiszen mindennapi esemény, hogy ezekkel a kártyákkal találkozunk.

Tudom, hogy sokszor nehéz eldönteni, hogy az adott szókapcsolat a kártya neve, vagy csak a céghez/márkához kapcsolódó kártyáról van szó. Lehet, hogy teljesen reménytelen is általános „szabály(szerűsége)t” megfogalmazni…

A fenti példák minőségjelzős szóösszetételek.
Tulajdonnevet tartalmazó összetételek esetében a minőségjelzős kapcsolatokat különírjuk.

Visa kártya
Supershop kártya
Multipont kártya
Metro kártya
Start kártya

Magyar Turizmus kártya
Budapest kártya
Győr kártya

Ha egy ilyen szerkezethez utótag járul, azt szintén külön kell írni, pl. Multipont kártya tulajdonos.

Ha egy szóösszetétel előtagja betűszó (pl. OTP) vagy tulajdonnévi szóösszevonás (pl. AmEx), minden esetben kötőjelet kell használni (abban az esetben is, ha a betűszó vagy szóösszevonás nem tulajdonnév, pl. PC-kártya ).
Tehát:

OTP-kártya
CIB-kártya
AmEx-kártya (de: American Express kártya)
ÖMV-kártya
EDC-kártya (de: Euro Discount Club kártya)
PC-kártya
PCMCIA-kártya
Viszont ha a rövidítést feloldott formában használjuk, külön kell írni az utótagot, kötőjel nélkül: Euro Discount Club kártya, American Express kártya.

Egybeírni csak akkor kell a tulajdonnevet tartalmazó összetételeket, ha a tulajdonnévi eredetű tag már köznevesült, pl. pálfordulás, röntgensugár.

Tehát a -kártya utótagú esetében a különírás vagy kötőjel kérdését az dönti el, hogy rövidítéshez járul-e az utótag.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra