AquaCity

2009. 08. 27.

Rendezvények címének írása, a nagybetűk használata miatt érdeklődőm.
A rendezők által kibocsátott meghívók igen változatos formát mutatnak. Az azokban elkövetett hibák meg visszaköszönnek az újságokban is.
Például: XXVI. Mura Menti Napok, Országos Gobelin Biennálé, Balatoni Mézesnap, Belvárosi Szüret, Amatőr Harmónia Gála, Matematikai Diákolimpia, és így tovább. Szerintem ezeket kisbetűvel kellene kezdeni.
A másik terület a cégneveké. Mindenféle írásmódot használnak, nem törődve a helyesírás szabályaival: AquaCity, FittForma, ZalAkar, [origo]. Az írott sajtó ezeket igyekszik átvenni, szerintem helytelenül. Például az ABBA együttes, vagy JeansClub áruház nevének eredeti írása szerint egy-egy betűt meg kellene fordítani a szavakban, ezt pedig általában nem lehet megoldani. Mi a helyes megoldás? Szerintem csak a név első betűje nagy, vagy rosszul gondolom?

A helyesírási szabályzat 146. és 191. pontja szerint a rendezvényneveket általában kisbetűvel írjuk; az intézménynévszerű (rendszeresen ismétlődő országos vagy nemzetközi) elnevezéseket azonban nagy kezdőbetűvel.
Laczkó Krisztina – Mártonfi Attila: Helyesírás című könyve (Osiris, 2005, 139–140, 221) rávilágít a szabálypontokból fakadó nehézségekre: a szabályzat példaanyaga a rendezvények intézményesülése során érvényét vesztheti. Az intézménynévszerű megkötés pedig nem nyelvi háttértudást igényel és nehezen értelmezhető, hiszen például a magyar nyelv hete is rendszeresen ismétlődő országos rendezvény, mégis kisbetűvel írandó.
Az Osiris-féle Helyesírás ezért megengedőbb a szabályzatnál: a személynevekkel, számmal kezdődő rendezvények esetében és kiemelt helyzetben elfogadhatónak tartja a nagybetűsítést, például: Matematikai diákolimpia vagy Matematikai Diákolimpia.

A márkanevekkel kapcsolatban a szabályzat 193. pontja csak annyit jegyez meg, hogy azok minden tagját nagybetűvel kezdjük.
Az Osiris-féle Helyesírás itt is árnyalja a képet: kitér arra, hogy a márkanevek jogilag védettek, ezért a bejegyzésükkor rögzített írásmódot kell követnünk. Ez az írásmód azonban nem minden esetben felel meg a 193. szabálypontnak, például: [origo] (l. Helyesírás, Osiris, 2005, 222).

A kérdésben szereplő példák meggyőzően szemléltetik az írásgyakorlat és a hivatalos szabályzat (több okból fakadó) eltérését.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra