magyar dráma napja, füstmentes világnap

2009. 09. 18.

Majd minden napra jut valami, amit ünnepelnek, amire emlékeznek stb. Számtalanszor látom (MTI-hírekben is): Magyar Dráma Napja, Füstmentes Világnap és a többi. A helyesírási tanácsadóban olyan példákat találni, mint nemzetközi nőnap, magyar nyelv hete, ezek után igazodva úgy gondolom, bátran írhatjuk kis kezdőbetűkkel a magyar dráma napját és egyéb ilyen napokat, habár ezeket is évente megtartják, akárcsak a Vadászati Világkiállítást, amelyet nagy kezdőbetűkkel javasol a szabályzat. Kissé nehéz eligazodni.

Az akadémiai szabályzat szerint az ünnepeket, nevezetes napokat, történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat kis kezdőbetűvel írjuk (145. szabálypont). Ez alapján tehát: magyar dráma napja, füstmentes világnap.
Az intézményszerű rendezvények, rendezvénysorozatok nevét azonban az intézménynevek mintájára, nagy kezdőbetűkkel írjuk (146. szabálypont, a szabályzat példái: Budapesti Nemzetközi Vásár, Szegedi Szabadtéri Játékok).
Valóban nem mindig egyszerű eldönteni, mikor intézményszerű egy rendezvény, mikor nem, ám a kérdés a világnapokra, nevezetes napokra vonatkozott, amelyeket tehát kis kezdőbetűvel írunk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra