anyagnévi szóösszetételek helyesírása

2009. 11. 13.

Hogy kell írni a homokkő szikla szavunkat, egybe vagy külön? Ebből következik a többi kérdéses kifejezés: mészkő és homokkő szikla, vöröshomokkő szikla, vöröshomokkő szirt?
Az MHSz.-ben és az OH.-ban (az Osiris Kiadó Helyesírás című kézikönyvében) egymásnak ellentmondó formákat találtam, Melyiket kövessem?

Hasonló helyzetben, a két helyesírási kézikönyv eltérésekor minden esetben a Magyar helyesírási szótár a mérvadó. A helyes írásmód tehát: homokkő szikla. Az írásmódbeli bizonytalanságot (az OH.-ban homokkőszikla írásmóddal találkozunk.) az okozza, hogy nem egyértelmű a fenti példában a homokkő anyagnévi jellege. Az anyagnévi szerkezet elsődleges jelentése ugyanis: valami valamiből készült. Pl.: fatányér (a tányér fából készült), alumíniumedény (az edény alumíniumból készült), bőrtáska (a táska bőrből készült) stb. Ugyanezt nem mondhatjuk el a homokkő szikla elnevezésről. Az OH.-ban szereplő írásmód tehát indokolt lehet, a követendő azonban az MHSz. szerinti. A további példák írásmódjában is ez lesz a kiindulási alap.
A mészkő sziklát a homokkő sziklához hasonlóan különírjuk. A vöröshomokkő szikla és a vöröshomokkő szirt szerkezetek írásmódját pedig — megfelelő szabályzati útmutatás nélkül — az OH.-ban taglaltak alapján írhatjuk: „Előfordul azonban, hogy különírt szerkezet tölti be az anyagnévi jelző szerepét, például: valódi bőr, tiszta selyem, zúzott kő, tömör arany, angol szövet, edzett acél, csiszolatlan gyémánt, kristályos pala, fehér márvány stb. Ilyenkor az eredetileg különírt szerkezetet az anyagnévi mozgószabálynak megfelelően egybeírjuk, az alkalmi összetétellé váló jelző és jelzett szó azonban különírandó: valódibőr kabát, tisztaselyem ruha, zúzottkő burkolat, tömörarany-gyűrű, angolszövet öltöny, edzettacél szerszám, csiszolatlangyémánt bros, kristályospala tető, fehérmárvány vízcsap stb.” (Laczkó Krisztina–Mártonfi Attila: Helyesírás. Osiris Kiadó, Bp., 2004, 134. o.) Ennek megfelelően ír(hat)juk a kérdezett példák közül a vöröshomokkő szikla és a vöröshomokkő szirt elnevezéseket is.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra