lecsökken: helyes-e?

2009. 11. 18.

Helyes-e a „lecsökken” szót használni? Egyre többet hallom, miközben egyre inkább idegenkedem tőle.

Olyan esetekben, ahol a „lecsökken” szó nem mond többet, mint a „csökken”, illetve nincs szükség nyomósításra, és a mondat szerkezete ki tudja fejezni, hogy befejezett aspektusról van szó, a „le” igekötő elhagyható, pl. „csökkentették a bért, a munkaidőt, a létszámot”.

Máskor viszont hasznos lehet az igekötő akár a befejezettség eszközeként, akár nyomósítás végett. Ha például azt mondom: „csökkent a dolgozók fizetése”, attól még a dolgozók fizetése lehet még mindig elég magas, másrészt úgy tűnhet, hogy egy folyamat közepén vagyunk. De ha azt mondom: „lecsökkent a dolgozók fizetése”, az arra utal inkább, hogy kifejezetten alacsony sávba ért, és ez inkább egy folyamat végét sejteti, tehát vélhetőleg ott is fog maradni.

Számtalan más ilyen pár is akad nyelvünkben: pl. szélesít — kiszélesít. Ha azt mondják, „szélesítették az utat”, az még jelentheti azt, hogy az út továbbra is elég keskeny, nem az igazi. De ha azt hallom, „kiszélesítették az utat”, abból azt is megtudom, hogy megoldották a problémát, nem lesz többet gond a keskenysége miatt.

A „le” igekötő tehát befejezettség vagy nyomósítás kifejezésére hasznos és szükséges lehet, máskor viszont elhagyható (amint a „lecsökkent” szó kapcsán a Nyelvhelyességi kéziszótár is írja — Tinta, Bp. 2005, 332. o.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra