békefenntartási ügyek irodája

2009. 11. 19.

Melyik változat lenne a kívánatosabb, noha mindegyik helyes lehet? Békefenntartási vagy békefenntartói vagy békefenntartó ügyek irodája? Az ENSZ békefenntartó tevékenysége/művelete/akciója/missziója. De a békefenntartó ügyek számomra egy kicsit fura…

A „békefenntartó ügy” valóban furcsán hangzik, hiszen nem az ügy tartja fenn a békét. Vannak ugyan szerkezetek, amelyekben a melléknévi igenévnek másfajta a funkciója, mint annak kifejezése, amit a jelzett szóban foglalt személy/dolog végez, pl. „előadó körút”, ahol nem a körút ad elő, hanem a körúton adnak elő (valamit a résztvevők), vagy éppen „ivóvíz”, „hálószoba”, „belépőjegy” stb., ahol az előtag azt fejezi ki, hogy az utótag mire szolgál. Jobban megnézve azonban ezekkel sem rokonítható az említett szókapcsolat.

A „békefenntartói ügyek” irodája szerintem a békefenntartók mint személyek ügyeire utal, amelyeknek nem feltétlen van közük a békefenntartáshoz mint tevékenységhez. A „békefenntartási ügyek” elnevezés azonban megítélésem szerint jól adja vissza a kifejezni kívánt fogalmat.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra