„köszönhetően” negatív értelemben

2009. 11. 20.

„Nem először veszíti el kulcsembereit a válogatott mérkőzéseken szerzett sérüléseknek köszönhetően.” Így olvastam az újságban.
Mivel pozitív, kellemes dolgokat szoktunk megköszönni, én idézőjelbe tenném azt, hogy köszönhetően. Hogyan helyes?

A „köszönhetően” valóban terjed hátrányos, szerencsétlen eseményekre utalva. Ez annak a jele, hogy a beszélők egy részének tudatában kezdi elveszíteni eredeti jelentését. Ez önmagában nem meglepő, ahogy ma már szintén nem törődünk a „révén” névutó kimondásakor azzal, hogy a „rév” mint ‘átkelő’ főnévvel lehet kapcsolatban, és számtalan olyan esetben használjuk, ahol nincs szó valódi átkelésről. A „köszönhetően” szóban azonban még sokan érzik az eredeti „megköszön” igét, ami csak előnyös dolgokra vonatkozhat, és az ettől eltérő használat nyilván zavarni fogja ezeket a beszélőket.

Lehet, hogy a „köszönhetően” szó negatív értelmű használata múló divat, ami hamarosan kikopik. Lehet, hogy teljesen elterjed majd, és száz évvel későbbi utódainknak már fel sem tűnik, hogy ez a „megköszön” igére megy vissza. Nem tudjuk. De mivel nem kevesen vannak, akikben él még ez a tudatosság, s akiket zavarhat ezért a negatív értelmű használata, az igényes nyelvhasználatban valóban célszerűbb csupán kedvező okokra utalva használni, a hátrányos tényezőket pedig a „miatt” névutóval vagy más módon fejezhetjük ki.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra