vezetéknév és keresztnév egyértelműsítése e-mail címben

2009. 11. 20.

Hogy helyes e-mailes felhasználónévként az olyan név, amelyikben mindig felcserélhető a kereszt- és vezetéknév?

E-mail címek létrehozásakor is az a sorrend ajánlható, amit általában használunk (vezetéknév + keresztnév), legalábbis ha zömmel magyar anyanyelvűekkel szándékszik levelezni rajta. Attól tartok, nem a sorrenden múlik, hogy félreolvassák a nevét, hiszen a keresztneve aránylag ritka, vezetékneve pedig egy gyakori keresztnévvel azonos: ez bármilyen sorrend esetén magában rejti a téves azonosítás lehetőségét. Az e-mail címben a név sorrendje attól is függ, hogy nem foglalt-e már ez a változat.

Ez a veszély egyébként azokat a keletieket is fenyegeti, akiknek például itt jelenik meg könyvük, itt szerepelnek a hírekben: a japánok vagy a kínaiak nevében is elsőként következik a vezetéknév, utána a keresztnév (mint a magyarban). Ha mindkettő ismeretlenül cseng, olyankor gyakran az angol sorrendet veszik alapul, és rosszul hivatkoznak az illető személyre. Külföldön pedig a magyarok kerülnek gondba a nevükkel, ha a keresztnevük nem hasonlít valamely nemzetközileg ismert keresztnévre (bár a magyarok amúgy is felcserélik a nevüket külföldön).

Az ilyen esetekre nyújthat megoldás az az eléggé elterjedt gyakorlat, hogy a vezetéknevet csupa nagybetűkkel írjuk: ez jóformán bárhol egyértelművé teszi, melyik név melyik. A névalakot, amiről küldi az e-maileket, a levelezőprogramban be lehet állítani. A magam részéről ezt tudom ajánlani arra, hogy elkerülje a félreértéseket.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra