exit poll felmérés

2009. 11. 23.

Hogyan írjuk helyesen az exit poll felmérést? Szükséges lehet valahol a kötőjel használata? A Google-ban minden lehetséges változatra rá lehet akadni.

Először is tisztázni kell: hogyan írjuk magát az „exit poll”-t? Az angol Wikipédia, valamint Varga György és Lázár A. Péter Angol–magyar szótára szerint különírandó. A szótár egyébként az alábbi értelmezést adja: „a szavazatukat leadottak körében készülő előzetes közvélemény-kutatás”.

Ezt követően pedig azt a kérdést kell feltennünk, hogy a szerkezet két tagja milyen viszonyban áll egymással. Ha az „exit poll” már önmagában egyfajta felmérést jelent, és a második szó pusztán csak magyarázatként áll mögötte, akkor főnévi jelzős szerkezetről van szó, így különírjuk. Ha pedig az exit poll maga nem felmérés, hanem az exit pollra vonatkozó felmérésről beszélünk, akkor szóösszetételről van szó, így rendes körülmények között egybe *kellene* írni.

Ez azonban egy idegen írásmódú, többszavas kifejezés (valójában szóköztartalmú szó), s ezeknél nem érvényesítjük a mozgószabályt, hanem a fő szabály dacára különírva kapcsoljuk hozzájuk az utótagokat az OH. 137. és 277. oldalának tanúsága szerint. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a kötőjeles írásmód azt a hamis látszatot keltené (legalábbis köznevek esetén), hogy a kötőjellel kapcsolt szavak szorosabban tartoznak össze a különírt szavaknál. (A kivételesen különírt összetételek típusairól itt lehet bővebben olvasni: http://tinyurl.com/kulon-ossz — „Egyéb kivételtípusok” 8. pontja.)

Megítélésem szerint a „felmérés” nem alkot összetételt az „exit poll” kifejezéssel, hanem csak magyarázatként áll mögötte (mivel az exit poll maga is egyfajta felmérést jelent, az utóbbi szó tehát nem módosítja a jelentését), úgyhogy a különírása még csak nem is számít kivételesnek.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra