kötelező biztosítási kampány, de: kötelezőbiztosítás-kampány

2009. 11. 26.

Van kötelező biztosítás, és van biztosítási kampány. De kötelező biztosítási kampány vagy kötelezőbiztosítási kampány van-e?

A “kampány” szó nemcsak a “biztosítás” szóra, hanem az egész “kötelező biztosítás” szerkezetre vonatkozik, s ezt a helyesírás a 139. b) pont alatt tárgyalt második mozgószabállyal tükrözi, vagyis a “kötelező biztosítás”-t alkalmilag egybeírjuk, és kötőjellel illesztjük hozzá a “kampány”-t: “kötelezőbiztosítás-kampány”.

A “biztosítási kampány” (i-vel az első szó végén) azonban jelzős szerkezet, ami különíródik (szemben az egybeírt “biztosításkampány” szóval), úgyhogy itt már nem alkalmazható a mozgószabály, és egy kétértelmű íráskép jön létre: “kötelező biztosítási kampány” (ti. a “kötelező” nem a “kampány”-ra, hanem a “biztosítás”-ra vonatkozik).

Bár az előbb említett mozgószabályt nem szokták javasolni a létrejövő hosszú szóalak miatt, ez esetben mégis ennek használatát ajánlom az egyértelműség kedvéért, hacsak nincs mód másképpen világossá tenni a szavak egymáshoz kapcsolódását.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra