6 : 3-as szabály (a szótagszámlálás szabálya)

2009. 11. 30.

Mi a helyesírásunkban a nevezetes 6:3-as szabály?

Az a szabály, amelyre néha 6 : 3-asként is hivatkoznak, a szótagszámlálás szabályát jelenti, amit a szabályzat 138. pontja tárgyal. Ennek értelmében egy szóösszetételt akkor tagolunk a két fő eleme határán kötőjellel, hogyha 6-nál több szótagú, azonkívül legalább 3 elemből áll. Tudni kell, hogy ebbe a ragokat, jeleket nem számítjuk bele (a képzőket igen), továbbá az igekötők közül csak a minimum 2 szótagosakat, az idegen szavak közül pedig csak a magyarban önállóan is használatosakat tekintjük külön elemnek.

A „labdarúgócsapataitokkal” például 10 szótagos, de ennek alapszava, a „labdarúgócsapat”, csak 6 szótagos, úgyhogy annak dacára, hogy 3 elemből áll, egybeírjuk. A „labdarúgó-bajnokság” kötőjelét viszont két tényező együttese indokolja: egyrészt a 7 szótag, másrészt pedig mert a labda + rúg(ó) + bajnokság 3 elem, azaz a szabály mindkét feltétele teljesül. A „teljesítménynövekedés” szó viszont hiába 8 szótagos, akkor is egybeírjuk, mert csak 2 elemből áll.

A 6 : 3-as említés igazából kicsit félrevezető, mert az egyik szám a felső határt említi (a 6 szótagos összetételbe még pont nem kell kötőjel), a másik szám pedig az alsó határt (a 3 elemű összetétel már megköveteli a kötőjelet), úgyhogy ebből a szempontból következetesebb lenne 6 : 2-es vagy éppen 7 : 3-as szabályként utalni rá (bár ez persze már nem esne egybe a magyar sporttörténet neves eredményével).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra