prof

2009. 12. 05.

Mire utal a prof rövidítés a nevek előtt?

A “prof” a “professzor” rövidítése, a végére nem teszünk pontot. A “prof” egy titulus: a professzor az egyetemi szakmai előmenetel csúcsán helyezkedik el: tanársegéd, adjunktus, docens, professzor.

Korábban az “egyetemi tanár” a professzorokat jelentette, és nem azokat, akik az egyetemen tanítanak. Ma az “egyetemi tanár” megjelölést már azokra is használják, akik az egyetemen tanítanak: “Tudtad, hogy az új szomszéd egyetemi tanár? A Corvinuson tanít!” – és nem feltétlenül professzori minőségben.

A “prof” ennél pontosabban is utalhat a személy foglalkozására, az 1992-es Magyar értelmező kéziszótár a “professzor” 2. jelentéseként az orvosprofesszort jelöli meg. A szövegkörnyezetből általában kiderül, hogy orvosról van-e szó vagy sem: “A professzor operálta meg a gyermeket, így mindenki nagy reményeket fűzött a sikeres felgyógyuláshoz”, illetve “Az új távcsövet az Amerikából a TTK-ra érkezett professzorok is megvizsgálták.” Az első esetben egy orvos operált, a második esetben valószínűleg csillagász- vagy fizikaprofesszorok vizsgálták meg a távcsövet.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra