„kiméret” újra

2009. 12. 12.

Egyik kérdező érdeklődik a kiméret szó iránt. Magam is gyakran találkozom e szóval a tanügyben. Furcsa, hogy ilyen sűrűn használt szónak nincs helye a szótárainkban.

Pl.: „A tantárgy elméleti anyaga a 2 óra/hét kiméretű, 2 óra/hét formában szervezett előadásokon kerül ismertetésre. Az 1 óra/hét kiméretű, óra/hét formában, vagy kötetlenebbül szervezett gyakorlatokon a hallgatók a fenti problémakörökben kapnak részletesebb alkalmazástechnikai ismereteket, ipari konstrukciókat értékelnek, laborlátogatásokon vesznek részt.”

„Dr. Szendrõ Péter elmondta, szeretné felkeresni az összes kari önkormányzatot. Kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint ezek egyre erõsebbek, ami azért is jó, mert sok esetben legalább annyi haszonnal jár a felnõtt életben az érdekképviseleti munkában szerzett gyakorlat, mint egy-egy szerényebb kiméretû tantárgy tudásanyagának elsajátítása.”

„Ezek tanfolyami kimérete min. 2-2 óra legyen, az összes órák száma min. 10.”

„… amelyek min 2-2 órás kiméretű tanfolyama 1-1 pontot ér”

„A mellékelt kreditpontos táblázatok a képzésben részt vevők számára egyértelműsítik a jövőbeni tevékenységükhöz szükséges tudományterületek megfelelő kiméretű tantárgy teljesítési követelményt.”

„A mi időnkben a Statika sokkal nagyobb kiméretű tárgy volt (6 kredit), már rögtön az elején bedobtak minket a mély vízbe.”

„Ezt segíti, hogy a Műegyetem képzéseiben jelentős kiméretű az önálló hallgatói munka.”

„Megfelelő kiméretű volt-e a tananyag? „

Köszönjük a hozzászólását.

Az Ön által idézett példákból számomra a ‘tartamú’, ‘mennyiségű’, ‘tartalmú’ stb. jelentések körvonalazódnak. Valóban helye lehetne majd egy új értelmező szótárban (ha addig fennmarad a használata). Legújabb értelmező szótárunkban nincs megadva levelezési cím, illetve e-mail cím, ahova észrevételeket lehetne küldeni, de mivel a szótár a Nyelvtudományi Intézet közreműködésével készült, érdemes lenne küldenie nekik egy e-mailt a következő általános e-mail címre: lingist@nyelvtud.hu (példákkal együtt). (A mi adatbázisunkba természetesen elmentettük a szót.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra