A legjobb cégnevek

2009. 12. 15. 2 hozzászólás

Megszülettek „Az én cégérem” országos cég- és üzletnév verseny jubileumi győztesei. A több mint 6000 beküldött névből dr. Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár, valamint gazdasági és diákújságírók választották ki az elmúlt kilenc év 63 díjazottjának legjobbjait.

A versenyre üzlettulajdonosok, vásárlók, szemfüles járókelők is nevezhettek, azzal a feltétellel, hogy valós, ötletes, a tevékenységet kifejező, a magyar nyelv szabályainak megfelelő elnevezéseket küldenek be. A jogtisztasági vizsgálat szűrőjén ennek ellenére több cég neve is fennakadt.

A beérkezett nevekből a MÚOSZ Gazdasági újságírók szakosztálya, a Budapesti Corvinus Egyetem diákújságírói és az Anyanyelvápolók Szövetsége képviseletében dr. Balázs Géza nyelvész, az ELTE egyetemi tanára választották ki a legötletesebbeket. Az elnevezés helyességét ezután az Anyanyelvápolók Szövetsége a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum és a kiíró Egyesület egy „bizonyítvány” kiállításával igazolta. A több mint 6000 név harmadát maguk a tulajdonosok küldték be, a legszemfülesebb járókelő pedig Schweighardt Zsanett volt, aki 123 ötletes névvel gazdagította a gyűjteményt.

Álljon tehát itt a nyertesek neve: a Csigavér autósiskola, a Fogtogon Bt., fogászat az Oktogonnál, a Hajtás-Pajtás biciklis futárszolgálat, a Kulcsember kulcsmásoló és a Naplopó Kft. napenergia hasznosító kapta a legtöbb szavazatot a beküldőktől.

Az idén tízéves jubileumát ünneplő versenyt az EU-33 Vállalkozás és Közösségfejlesztő Egyesület, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum és a Magyar Szabadalmi Hivatal alapította meg 2000-ben. Céljuk – hogy találó magyar cég- és üzletneveket keressenek – mára már széles körben ismert, és nagy népszerűségnek örvend. A pályázatot jövőre újra kiírják, hiszen – amellett, hogy Magyarországon kevés az ötletes elnevezés – fontos, hogy a jó név jó reklám is egyben. Vagyis az üzleti siker egyik tényezője.

(Források:


MÚOSZ


MiNap Online)


Pölcz Ádám

2 hozzászólás

#1 Baráth Zoltán 2010.10.02.22:41:04

Tisztelt Szerkesztők!

Hova lehet beküldeni a Legjobb Cégnév versenyre javaslatokat? Lenne két jelöltem is.
Köszönettel
Baráth Zoltán

#2 velemenyemvan 2010.10.05.12:17:23

Én úgy láttam, hogy a résztvevőknek maguknak kell nevezniük a Szabadalmi Hivatal által kiírt pályázatra. Javaslatra valószínűleg nincs lehetőség… A zsűri döntheti el, hogy melyikeket ítéli jónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra