művésznő, nőművész, női művész

2009. 12. 16.

Szeretném megkérdezni, hogy ugyanazt jelenti-e a női művész, a nőművész és a művésznő.

A nő főnév szóösszetételi tagként állhat a jelzett szó előtt és után is, pl. nőíró ~ írónő, nőművész ~ művésznő. Mindkét szerkesztésmód helyes.
A gyakoriságot tekintve nagy az eltérés a használatban, ugyanis a -nő utótagú szavak sokkal gyakoribbak a nő- előtagúaknál. Például a Magyar Nemzeti Szövegtárban a nőművész egyszer, míg a művésznő 927-szer fordul elő. Ez utóbbi szótározott szó is ‘az előadó- vagy a képzőművészet valamely ágában működő nő’ jelentésben.

A női melléknév egyik jelentése a ‘nők közül való’, ebben az értelemben női művész kifejezés használata a művésznő szóhoz hasonló. A szövegtárban 7 előfordulása van, az internetes keresés viszont azt jelzi, hogy gyakoribb a használata – mintha a kifejezés a férfiakkal való szembenállást hangsúlyozná. Pl.: „A női művészek évszázadokon át hátrányban voltak férfi kollégáikkal szemben. Hogy mindez miért alakult ki, és kik is ezek az elfeledett női művészek, illetve a kortárs nőművészek hol találhatóak meg – erről az oldalról megtudhatja, aki végigböngészi a linkeket” – http://noimuveszek.lap.hu/.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra