felelősség vállalása

2009. 12. 31.

„A robbantásért a tálib lázadók vállalták magukra a felelősséget.” Sajnos túlzásnak sem mondható, hogy szinte naponta olvashatunk hasonló híreket, amelyek a „vállalták magukra a felelősséget” sztereotípiát is tartalmazzák.
Úgy gondolom, hogy az elkövetők kilétére vonatkozó nyilatkozatok, telefonos jelentkezések felelősségvállalást nem jelentenek. Ezek legfeljebb az elkövetés elismerését jelenthetik (olyan helyzetben, amelyben a felelősségre vonás fizikailag lehetetlen), míg felelősségvállalás akkor lenne, ha a tettesek jelentkeznének a rendőrségen (feladnák magukat), és valóban szembe kellene nézniük a következményekkel. Önök hogyan gondolják?

A sajtónyelvben elterjedt forma (a cselekményért x szervezet vállalja a felelősséget) valóban szokatlan, mert a magyar felelősséget vállal vki vmiért v. vkiért jelentése: kötelezettség, kezesség, jótállás, következmény vállalása stb. A (terror)cselekmény felelősségvállalása nyilván csak annyit jelent, amit kérdezőnk is említ: elismerik a tett elkövetését. Helyesebbnek tartanánk mi is a különbségtételt! A felelősség vállalásának ezt a jelentését a magyar értelmező szótárak sem tartalmazzák.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra