A magyar kultúra napja Szatmárcsekén

2010. 01. 12. 2 hozzászólás

Január 17-én délelőtt emlékeznek meg a Himnusz „szülőfalujában” a magyar kultúra napjáról. Az esemény díszvendége Sólyom László köztársasági elnök lesz.

A Kölcsey Társaság immár tizenöt éve rendszeresen szervez megemlékezést a Szabolcs megyei Szatmárcsekére, a Himnusz „szülőfalujába”. A rendezvényt mindig a Himnusz születésnapjához – január 23-ához – legközelebb eső, de az azt megelőző januári vasárnapon tartják. Az idei esemény díszvendége Sólyom László köztársasági elnök lesz.


Az ünnepség 11 órakor a helyi református templomban kezdődik, ahol Bölcskei Gusztáv református és Kocsis Fülöp görög katolikus püspök ökumenikus istentiszteletet tartanak (közreműködik: Csorba Gergő orgonaművész). A magyar kultúra napjáról Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező emlékezik meg, aki a Kölcsey Társaság emlékplakettjét is átveheti ebből az alkalomból. (A korábbi években is jeles közéleti személyiségek – többek között Melocco Miklós szobrászművész, Kányádi Sándor költő, Jókai Anna író, Makovecz Imre építész – kaptak szót ezen a napon, és a magyar műveltség állapotáról, a felelős magyar értelmiségi, alkotói magatartással kapcsolatban osztották meg gondolataikat a hallgatósággal). A program folytatásaként Csíkos Sándor, Jászai Mari-díjas színművész mondja el a Himnuszt, majd a fehérgyarmati Erkel Ferenc Városi Vegyeskar és a mátészalkai Zenebarátok Kórusa (vezényel: Balogh Ferencné) műsora következik.


Egy ezerötszáz lelkes, ötszázhúsz családnak otthont adó Tisza menti, szatmári falu, Szatmárcseke valamennyi lakója várja a Himnusz születésnapján azokat,
akik nemzeti imádságunkat és annak költőjét, Kölcsey Ferencet, valamint a magyar műveltség és művelődés ügyét fontosnak tartják.


Pölcz Ádám


Köszönjük Antall István rádiós-újságírónak, hogy felhívta a figyelmünket erre a rendezvényre!


(Forrás: erikanet.hu)

2 hozzászólás

#1 lady gaga 2010.01.15.19:17:26

A magyar kultúra napja nem kisbetűs? Az isiben így tanultam.

#2 Pölcz Ádám 2010.01.16.13:33:34

Köszönöm szépen az észrevételt, javítottam a hibát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra