motor, motrot 3.

2010. 02. 05.

A „pokol” szóból ugyanúgy képződik a „poklot” (pl. megjárta a poklot vmiért), mint a „motor” szóból a „motrot”. Biztos vagyok benne, hogy
még a nyelvészek is ezt használják, nem pediglen a „pokolt” a mindennapi beszédjükben. Nekem inkább olyan „ha akarom vemhes, ha akarom, nem vemhes” hozzáállásnak tűnik azt mondani az egyikre, hogy helyes a használata, a másikra pedig azt mondani, hogy nem.

Valóban, a pokol és a poklot alakok, sőt a fodor és a fodrot szavak is hasonló témakörbe tartoznak, ám hozzá kell tennünk a következőket:
korábbi válaszunkban említettük, hogy a Magyar nyelvhasználati szótár (szerk. Balázs Géza-Zimányi Árpád, Pauz-Westermann, Celldömölk 2007.) úgy tünteti fel a „motort” alakot, mint a köznyelvben inkább elterjedt formát, míg a „motrot” formát nyelvjárási alakként említi. Talán éppen ez az oka annak, amit Ön is mond: a nyelvjárási formulákat a köznyelvi beszélők egy része lenézi, helytelennek tartja, pedig ilyenről szó sincs. Csupán arról van szó, hogy eltérő presztízst tulajdonítanak a nem köznyelvi alaknak. A nyelvészek pedig a kialakult szokás alapján mondják egy jelenségre, hogy az helyes, vagy éppen helytelen.
Az erdélyi magyarban egyébként jelentésmegkülönböztető szerepe van a kétféle ragozásnak: az egyik az autó hajtóművére, a másik a kétkerekű járműre vonatkozik.
Összefoglalva tehát: a motrot alak nem helytelen, ezért azt sem lehet helyteleníteni, ha valaki így használja a szót.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra