a hogy kötőszó előtti vesszőhasználatról

2010. 02. 13.

Mi befolyásolja a hogy előtti vesszőhasználatot?

A hogy kötőszó előtti vesszőhasználatról A magyar helyesírás szabályainak 243. pontja értekezik. Az itt olvasható leírás azonban nem foglalkozik/foglakozhat minden írásmódbeli nehézséggel. A kérdésről részletesebben az Osiris Kiadó Helyesírás című kézikönyvében tájékozódhat.
Válaszomban néhány gyakran előforduló kérdésre kitérek:
a) A hogy kötőszó elé akkor kell vessző, ha önmagában áll a tagmondatok határán. Pl.: Azt mondta, hogy el kell mennie.
b) Vannak olyan esetek, amikor elmaradhat előle a vessző, a beszélőtől függ, hogyan tagolja a mondatot: Felrohant, anélkül hogy köszönt volna, illetve Felrohant anélkül, hogy köszönt volna. (A magyar helyesírás szabályai, 243. d pont)
c) Ritkán olyan is előfordul, hogy azért nem teszünk vesszőt a hogy elé, mert egy tagmondat beékelődésekor két kötőszó kerül egymás mellé. Pl.: Az apa a lánya felé rontott, és hogy elnémítsa, baljával pofon vágta. (A közbevetést megszüntetve: az apa a lánya felé rontott, hogy elnémítsa, és pofon vágta.)
d) A kettős állítmányú, két tagmondat szerkezeti keveredésével létrejött mondatokban az állítmányok szoros összetartozást jelezve elmarad a vessző a hogy kötőszó előtt. Pl.: El kellett hogy oszlassa minden gyanúját.
e) Ha a hogy kötőszó jelentése megváltozik, vagyis az éppen hogy ’amint’ jelentésben szerepel, akkor sem teszünk vesszőt a hogy elé.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra