elbeszélő múlt

2010. 03. 05.

Helyesek-e a következő elbeszélő múlt idejű ragozási sorok:
fogódzik (alanyi ragozás): fogódzám, fogódzál, fogódzék, fogódzánk, fogódzátok, fogódzának, (tárgyas ragozás): fogódzám, fogódzád, fogódzá, fogódzánk, fogódzátok, fogódzák;
illik (alanyi ragozás):illék, illél, ille, illénk, illétek, illének, (tárgyas ragozás): 0
ugrik (alanyi ragozás): ugorám, ugorál, ugorék, ugoránk, ugorátok, ugorának, (tárgyas ragozás:): ugorám, ugorád, ugorá, ugoránk, ugorátok, ugorák.

A nyelvi tanácsadás keretébe, ingyenes gyorsszolgálat lévén egy (maximum kettő) kérdés fér bele.

A fogódzik alanyi ragozása a fenti formában helyes, mivel azonban az ige tárgyatlan, nem ragozzuk tárgyas ragozással (hasonlóan az illik igéhez) (vö. Pusztai Ferenc főszerk., Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 402: fogódzik; 562: illik. A szótár jelzi, hogy az ige tárgyas vagy tárgyatlan.)

Az illik az álikes igék körébe tartozik: csak egyes szám harmadik személyben ragozzuk ikesen. Elbeszélő múlt idejű, egyes szám harmadik személyű ikes alakja az illék, a többi alak helyes a ragozási sorban (az álikes igékről l. Balázs Géza – Zimányi Árpád szerk., Magyar nyelvhasználati szótár, Pauz-Westermann, 2007, 112.)

Az ugrik ige ragozási soraiban a ragok helyesek, viszont az igében működik az úgynevezett Horger-törvény, tehát az o legtöbbször kiesik a szavakból: ugrám, ugrál (elvétve fordul elő olyan példa, ahol ahol az o nem esik ki).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra