„Úgy otthagyta, mint Szent Pál az oláhokat.”

2010. 03. 06.

„Úgy otthagyta, mint Szent Pál az oláhokat”.
A szólás értelmét ismerem (hirtelen otthagyta), de mi az eredete? Hol és hogy hagyta Szent Pál az oláhokat?

A szólás szerepel ugyan egy eredetmagyarázatokat is közlő szótárban, de ismeretlen eredetűként (l. Sárközi Mátyás, Mit is jelent?, Osiris, 2005, 569).

Az internetes keresés eredménye a következő magyarázat:

„… a vaslábi oláhok megérkeztek a faluba és a földesúr mindjárt templomot ígért nekik. Meg is épült, fel is cifrázták szépen, s aztán kellett belé szentkép is. Többek között a kopasz Szent Pált is megfestették egy híres oláhtoplicai piktorral, annak a képnek a mása pedig erőst hasonlított a tekerőpataki bíróhoz.
Na ennek hamar híre futott, mert egy tekerőpataki ember bément a templomba és szemügyre vette az oltárt. Akkor a tekerőpatakiak, akik nem akarták, hogy ekkora csúfság essék rajtuk, még azon éjjel ellopták a templomból, és helyette hagytak ott egy krajcárt. A vaslábi atyafiak mindjárt újólag megfestették, de a piktor bárhányszor csinált új képet, mindannyiszor furfangosan ellopták. Hiába őrizték éjjel-nappal, hajnalra mindig hűlt helye maradt csak.
Egy idő múlva belátták, hogy hiába szeretnék, hogy Szent Pál az ő falujokat védelmezze, Szent Pál mindig sarkon fordult és nagy hertelen otthagyta őket. Nem is kereszteltek a faluban hosszú ideig egy gyermeket sem Pál apostol nevére, pedig nagy szentjük az az oláhoknak is….”

Forrás: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9096663
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra