pacemakerműtét

2010. 03. 08.

Idegen szavakat hogy kell szótagolni, ha a szótagszám megállapítása az összetett szavak írásához szükséges? A kiejtést követve? („pész-mé-ker” vagy „pa-ce-ma-ker”)
Helyes így?
pacemakerműtét
pacemaker-beültetés
pacemakerhasználat
pacemaker-igazolvány

Az idegen szavak a szótagszámlálásban kétféleképpen vesznek részt. Egyrészt egy, oszthatatlan egységnek tekintjük őket, mint például interferenciamérés szóban az interferenciát; másrészt külön összetételi tagnak tekintjük a szótagszámlálási szabály szempontjából, ha a magyarban önállóan is használatos elemei vannak, pl. centiméter-beosztás – centiméter itt két szóösszetételi tagnak számít (A magyar helyesírás szabályai 138. pont; OH. 129–130). Hogy mely idegen szavak számítanak önállónak a szótagszámlálási szabály szerint, azt az idézett oldalakon listába szedve találjuk meg.
A pacemaker szó elválasztása, illetve szótagolása a kiejtéshez igazodik: pace-ma-ker. Ez a szó önálló egység, ezért a kérdezett szavakat egybeírjuk: pacemakerműtét, pacemakerbeültetés (de! pacemaker-visszaültetés), pacemakerhasználat, pacemakerigazolvány.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra