Matróz mozi, Iskola Téri Gimnázium

2010. 03. 09.

– A „Matróz mozi” esetében a „mozi” szót miért írjuk kisbetűvel? Nem intézménynév, mint az „Uránia Filmszínház”? (Egy általános iskolai nyelvtankönyv megoldó füzete a forrás.)

– Az „Iskola téri Gimnázium”, a „Petőfi úti Általános Iskola” és a Hajdú-bihari Napló” esetében a második szó miért kisbetűs? A forrás szintén egy megoldófüzet.
Intézménynevek esetében nem csak a kötőszavakat írjuk kisbetűvel?

A helyesírási szabályzat 190. pontja alapján a mozik nevében az intézményi jelleg kevésbé érvényesül, ezért írjuk kisbetűsen a Matróz mozi kifejezésben a mozit.

Az intézménynevek fő helyesírási szabálya a 187. pontban található: A hivatalok, társadalmi szervezetek, oktatási intézmények, tudományos intézetek, szövetkezetek, vállalatok és hasonlók többelemű hivatalos, cégszerű nevében – az és kötőszó, valamint a névelők kivételével – minden tagot nagybetűvel kezdünk, pl. Géza Király Téri Egészségügyi Szakközépiskola – ez a szabályzatban szereplő példa. Ennek megfelelően Iskola Téri Gimnázium, Petőfi Úti Általános Iskola.

A Hajdú-Bihar megye -i képzős alakja Hajdú-Bihar megyei, rövidebb alakjában hajdú-bihari. Újságcímmé válva csak az első betű válik naggyá, a szóbelsejében a kötőjelezett szó nem. Maga az újság ettől eltérően írja a Nevét: Hajdú-Bihari Napló.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra