magánnyugdíjpénztár, magán-nyugdíjpénztári

2010. 03. 10.

Tagja vagyok az X Magánnyugdíjpénztárnak. A nyugdíjpéztár a nevét így tünteti fel hivatalos iratain, kiadványain: X Magánnyugdíjpénztár. Ők egybe írják, de szerintem magánnyugdíj-pénztár volna a helyes.
Ha igazam van, és kötőjellel kell írni, akkor ha a kötőjel a mondat végére esik, az új sorba is ki kell-e tenni még egyszer a kötőjelet (magánnyugdíj- „új sor” -pénztár)?

A helyesírás így szabályozza az összetételek írását: ha három szóból áll a többszörös szóösszetétel, akkor hat szótagig egybeírjuk a tagokat; ha a szótagszám meghaladja a hatot, akkor kötőjelezzük a fő összetételi határon (a szótagszámlálásba a ragok és a jelek nem számítanak bele, csak a képzők).
A magánnyugdíjpénztár három szóból és hat szótagból áll, tehát helyesen írják egybe. A magán-nyugdíjbiztosítás és a magán-nyugdíjpénztári szavak már meghaladják a hat szótagot, ezeket kötőjellel írjuk.
Ha egy kötőjeles szót éppen a kötőjelnél kell elválasztani, akkor a hétköznapi írásgyakorlatban nem kell a kötőjelet megismételni a következő sor elején, kizárólag szakmunkákban, ezt javasolja az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírás c. könyv a 295. oldalon.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra