Év Bábája

2010. 03. 16.

Az Év Bábája díj nevének írásmódjáról van szó, pontosabban ennek egy változatáról. Az Osiris Helyesírásában találtam analóg példát (az Év Teljesítménye díj, 227. o.), vagyis a díj nevét le tudom írni. De mi a teendő akkor, ha úgy szól a mondat, hogy „A 2009-es év bábája, X. Y. a következőket állítja…”? Vagyis ha nem a díj megnevezéséről, hanem a díjazott személyről van szó, akkor meg kell őrizni a nagy kezdőbetűt? Hasonló eset a Nemzet Színésze vagy a Nemzet Sportolója, ami inkább kitüntető cím, mint díj. Kicsi vagy nagy kezdőbetűvel írandó?

Van a kitüntetés- és díjneveknek egy sajátos csoportja, amely birtokos személyjellel végződik, és így nem lehet hozzátenni a melléknévképzőt: Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Népművészet Ifjú Mestere. Ide tartozik a Nemzet Színésze, az Év Bábája is.
Az ilyen formájú díjelnevezéseknek általában kialakul egy értelmezőként használt megjelölő formája mint cím, amelyet kis kezdőbetűkkel kell írni: Gyöngy Virág kiváló művész, Sztankay István, a nemzet színésze, Kis Gyöngyi, az év bábája. (Ahol kitehető a melléknévképző, ilyen szerkezet jön létre: a Nobel-díjas Wigner Jenő.)
Tehát maga a díj nagybetűs, de díjazott személy nevéhez értelmezőként kapcsolva mint cím kisbetűs (Helyesírás, Osiris, 2006, 227., valamint a 195. szabálypont).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra