Mérnökök a magyar nyelvért – az MMK felhívása

2010. 03. 28. nincs hozzászólás

Felhívást tett közzé a Magyar Mérnöki Kamara, amelyben szorgalmazza az ún. „Eurocode” magyar nyelvű változatának elkészítését.

A közzétett felhívás a mérnöki szaknyelv egyik területének  — évek óta húzódó — magyarítását szorgalmazza. A témával a MATT (Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) is foglalkozott legutóbbi ülésén. A felhívás lentebb olvasható.


Mérnökök a magyar nyelvért – az európai szabványok lefordítása közös érdek


A Magyar Mérnöki Kamara választmánya elfogadhatatlannak tartja, hogy egy alapvető európai tartószerkezeti (statikai) szabványsorozat, az „Eurocode” csak angol nyelven érhető el.
Magyarország európai uniós csatlakozási felkészülése ezen a területen máig nem történt meg, mérnökeink versenyképességét súlyosan korlátozza a fordítások elkészítéséhez szükséges kormányzati szerepvállalás elmulasztása.
Többedszerre kérjük fel a kormányt, hogy sürgősen tekintse át ezt az áldatlan helyzetet, és tegyen hathatós lépéseket az elmaradások felszámolására.
Egyidejűleg felkérjük a Magyar Szabványügyi Testületet, hogy bár 2010. március 31-e a magyar szabványok visszavonásának határnapja, addig ne kezdeményezze sem itthon, sem az EU szabványosítási intézményében a jelenleg hatályos magyar szabványok visszavonását, ameddig az „Eurocode” magyar nyelvű változata egyértelmű és félreérthetetlen formában közzé nem tehető.


Magyar Mérnöki Kamara, 2010. március 17.

További információ:
Barsiné Pataky Etelka, MMK elnök: bpe@mmk.hu , tel: 0614557080 , www.mmk.hu
Dr. Liska András, Hajdú Bihar Megyei MK elnök, a Szabványok Visszavonhatóságát Vizsgáló Bizottság elnöke: hbmmernokik@debrecen.com

Pölcz Ádám


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra