zsírégető tartomány, zsírégetőtartomány-számoló gép

2010. 04. 05.

Szeretném megkérdezni, hogy miképpen írandó a zsírégető()tartomány és a zsírégetőtartomány()számológép.

Előre is köszönöm.

A „zsírégető tartomány” forrásaim szerint a pulzusszámnak azt a tartományát jelöli, amelyben a zsírégetés történik. Tehát igaz, hogy nem a tartomány égeti a zsírt, tehát nem egyszerű jelzős kapcsolatról van szó, ennek ellenére a 112. pont értelmében az ilyenfajta folyamatos melléknévi igeneves szerkezeteket is különírjuk pusztán amiatt, hogy az egyik elemük összetett, vö. „rakétaindító állvány” (itt sem az állvány indítja a rakétát), „előadó körút” (itt sem a körút ad elő).

A „zsírégetőtartomány-számoló gép” esetében, mint látható, a kötőjelet, valamint a különírást javaslom. Az írásmód megállapításához először is meg kell határozni, hogyan viszonyulnak egymáshoz értelmileg az elemek: a zsírégető tartományhoz való számológépről vagy a zsírégető tartományt kiszámoló gépről beszélünk? Nekem az utóbbi tűnik reálisnak, így ezt veszem alapul.

Mivel ebben az esetben a „számoló” az első két tag együttesére vonatkozik közvetlenül, az első két tag ilyenkor a 139. b) pont (a második mozgószabály) értelmében alkalmilag összevonódik, és a harmadik tag kötőjellel járul hozzájuk. Ehhez jön végül a „gép”, amelyet a megelőző tagok összetett jellege miatt a 112. pont miatt csakis különírva kapcsolhatunk az eddigiekhez, tehát „zsírégetőtartomány-számoló gép”.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra