híradójavító műhely

2010. 04. 07.

A híradó eszközöket javító műhely híradó-javító műhely, vagy híradó-javítóműhely alakban írandó-e? A javítóüzem, illetve hajójavító üzem példa nem segít biztosan dönteni.

Hogyha a „híradó” szó használható önmagában (főnévként) híradó eszközökre, ill. híradás-technikai eszközökre, akkor ugyanúgy kezelhető, mint a „hajó”. A kérdezett szó tehát ugyanúgy íródik, mint a „hajójavító üzem” (hiszen szintén három elemből áll, és ezek ugyanúgy kapcsolódnak egymáshoz): vagyis „híradójavító műhely” lesz a megoldás.

A kérdésre a 112. szabálypont ad választ: ha egy -ó, -ő képzős igenévvel olyan szókapcsolatot alkotunk, amelynek az egyik tagja már önmagában összetett (pl. „növényvédő szer, rakétaindító állvány”), akkor a létrejövő kapcsolat két fő elemét különírjuk. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha valamelyik tag főnevesült (pl. „labdarúgócsapat”, a „labdarúgó” itt már főnév), vagy éppen az egy-két hagyományos kivétel közé tartozik (pl. „vendéglátóipar”): ezeket egybeírjuk.

A másik, amire ügyelni kell, hogy ha a két egybeírt tag bármelyike 2-nél több elemű és 6-nál több szótagú, akkor ezt is kötőjellel tagoljuk. A „híradójavító” ugyan 3 elemű, viszont csak 6 szótagú, úgyhogy ez mint első tag maradhat egybeírva.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra